TÉLI OLIMPIA

Négy imádni való fiú, nekik köszönhetjük a csodát

Magyarország 94 évet várt az első téli olimpiai aranyérmére. De ki az a négy fiatal srác, akikért az ország rajong?
  • Szerző: sk

Amire eddig nem volt példa: Magyarország aranyérmet nyert a téli olimpián. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba történelmet írtak: a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltója megnyerte a döntőjét. 94 év óta vártunk erre a történelmi napra, Pjongcsangban végre összejött. De ki ez a 4 fiú, aki egy csapásra az ország kedvence lett? Összeállításunkban bemutatjuk az új kedvenceket.

 

Shaolin, a vezér

Liu Shaolin Sándor a magyar küldöttség legnagyobb sztárja volt Pjongcsanban. A koreai és a kínai szurkolók is rajongtak érte. Liu Shaolin rituáléja bejött az olimpián. A versenyek előtti bemutatáson mindkét szemöldökét végigsimítja, ezt követően pedig kacsint és a kamerába mutat.
Liu párja, a skót Elise Christie szintén ott volt Pjongcsangban. A brit színekben induló versenyzőt mindhárom számában kizárták, pedig éremesélyesként érkezett Dél-Koreába.
 

Az ifjabbik Liu, Ádó

A 19 éves sportolónak Ádó a beceneve, amit édesanyja adott neki egy kínai uralkodó után. Shaoang magyarul, kínaiul és angolul egyaránt  folyékonyan beszél, és oroszul is tanult volt barátnője, Szofija Proszvirnova miatt. Testvéréhez hasonlóan az úszás volt az első sport, amivel megismerkedett, de a klóros víz miatt állandóan betegek lettek, ezért az interneten kezdtek maguknak új sportágat keresni.

 

Knochnak negyedszerre összejött

Knoch Viktor negyedik olimpiáján ért révbe, és szerzett aranyérmet a váltóval. A 2006-os torinói olimpia után még egy darabig a szülei szponzorálták.
Knoch párja, a lengyel Marta Wójcik szintén gyorskorcsolyázó. Szerelmük gyümölcse, Oliver 2016-ban látta meg a napvilágot. Az immár olimpiai bajnok Knoch tavaly januárban mondta ki a boldogító igent Martának.
 

Burján először jégkorongozott

A 23 éves Burján Csaba gyermekkorában számos olyan sportágat kipróbált, amelyekben szükség volt a korcsolyára. A jégkoronggal kezdte, egy évig kergette a pakkot, majd egy országos diákolimpiai versenyen felfigyeltek rá. Gyorskorcsolyázni kezdett, aztán a rövidpályás változatra váltott.


"Először apukám vitt le minket gyorskorcsolyázni a testvéremmel. Elsőre többet feküdtünk a jégen, mint álltunk, pedig a palánk mellett próbálkoztunk" – mondta Burján az M4 Sport olimpikonokat bemutató sorozatában.

A bajnokokról további érdekességeket a %% pénteki lapszámából tudhatsz meg. Keresd az újságárusoknál!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?