TREZOR

Egymilliárdért kelt el egy szófa

A Phillips aukciós ház londoni árverésén 2,5 millió fontot fizetett egy titokzatos vevő egy 1988-ban készített szófáért. Ennyit soha nem adtak még élő alkotó mûtárgyáért. Aki megüti a lottó ötöst, vehet hasonlót: ebből a típusból még létezik 14 hasonló darab. Az egyiket Madonna is kipróbálta.

Az ausztrál dizájner, Marc Newson munkájáért 2 434 500 fontot (1 milliárd 27,5 millió forintot) fizetett a Phillips aukciós ház londoni árverésén  egy telefonon licitáló, amúgy névtelenségbe burkolózó műgyűjtő - írta a The Daily Telegraph nyomán az MTI.

 

Ezzel új rekord született: élő formatervező alkotását még nem adták el ennél drágábban. A Lockheed Lounge-ból mindössze 15 van a világon.

 

Madame Récamier ihlette

 

 

 

Az alkotó a most árverésre bocsátott példányt 1988-ban készítette. Newson állítása szerint Jacques-Louis David francia festő Madame Récamier-t megörökítő festményéből nyert ihletet a bútordarabhoz, amelyet aztán az amerikai repülőgépgyártó által előállított fémlapok miatt nevezett el Lockheed Lounge-nak.

 

Madonna is hevert rajta

 

 

Nagyobb nemzetközi hírnévre akkor tett szert a műalkotás, amikor felbukkant Madonna Rain című videójában.

A Lockhead Loungeből összesen 15 darab készült. A szófát a Phillips az árverést megelőzően nemes egyszerűséggel a 20. század egyik legjelentősebb munkájaként méltatta.

Martin egyébként pár hónapja csatlakozott az Apple formatervező csapatához.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?