Létrehozva: 2015.06.02.

Ítélt a bíróság: törvényes fizetőeszköz a kárpótlási jegy

Megduplázhatja a pénzét, ha kárpótlási jegyet vesz a tõzsdén. Egyetlen bizonytalansági tényezõ: mennyi idõ múlva lesz hajlandó eleget tenni az állam beváltási kötelezettségének? Egy elsõ fokú bírósági ítélet a kárpótlási jegyet törvényes fizetõeszköznek minõsítette, ám az alperes állam egyelõre nem mutat hajlandóságot eleget tenni a rá nehezedõ kötelezettségének.

A kilencvenes években jó üzlet volt a kárpótlási jegy elfogadása. Lehetett érte szőnyeget, termőföldet, önkormányzati lakást és sok minden mást venni. Jelenleg négy milliárd forint értékben van még jegy a tulajdonosoknál, akiknek az átlag életkora 80 év felett van.

Az állam 2006 óta semmilyen  felhasználási lehetőséget nem kínált a forgalomban lévő jegyekért.

Perben az állammal

A jegytulajdonosok ezt elégelték meg és perbe hívták a Magyar Államot. Dávid és Góliát csatájának több érdekes fordulata volt a napokban kihirdetett első fokú ítéletig. Az első tárgyaláson az alperes állam képviselője feltartott kézzel jött: azt kérte, hogy függesszék fel a pert, mert hamarosan általános érvényű megoldás születik. Aztán kiderült, hogy ezt csak időhúzásnak szánták, mert semmi nem történt. Később az államot képviselő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból „a címzett elköltözött” jelzéssel érkezett vissza a soron következő tárgyalásra invitáló idézés. Természetesen a minisztérium ma is ott áll a Fő utca 44-50-ben, ahol sok éve található.

Ezekkel a praktikákkal az állam képviselője több mint egy évig tudta halasztani a bíróság első fokú ítéletének meghozatalát, amely felemás eredményt hozott.

Tervek vannak, megoldás nincs

A felperesek számára kedvezően azt mondta ki a bíró, hogy az állam nem köteles privatizálni (magánosítani), azonban ha részvényt, üzletrészt, ingatlant, vagy egyéb állami vagyont értékesít, akkor korlátozásmentesen be kell fogadja a kárpótlási jegyet fizetőeszközként.

Magánosítási tervek pedig vannak. A napi.hu két cikke szerint jelentős, mintegy 70-75 milliárd forint értékű ingatlanvagyont, és mintegy egy milliárd forint értékben ingóságokat (autókat, ékszereket, egyebeket) szándékozik a közeljövőben értékesíteni a vagyonkezelő. A baj csak az, hogy – a bírósági ítélettel szemben - semmiféle jel nem utal arra, hogy fizetségképpen az állam hajlandó lenne kárpótlási jegyeket elfogadni.

Bizonytalan időhorizont

Ma a jegytulajdonosok egyetlen módon juthatnak pénzhez. A Budapesti Értéktőzsdén eladhatják a kárpótlásban kapott jegyeiket, ám itt a valós, 1742 forintos ár helyett mindössze 650-700 forintot kaphatnak, a tényleges érték 40 százalékát. Ilyen módon az új vevő a pénzét megduplázhatja, csak kérdés: mikor lesz hajlandó az állam felhasználási lehetőséget – és így a profit bezsebelését – biztosítani.

A felperesek a Magyar Államot jogkövető magatartásra, a 2006 óta mellőzött, korlátlan felhasználást előíró Kárpótlási Törvény betartására szeretnék rászorítani a 80 éves átlagéletkor feletti jegytulajdonosok érdekében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-