TREZOR

Lemond egymillió dollárról Pákh Imre

Tízmillió dollárt adna Munkácsy Golgotájáért egy Svájcban élő orosz milliárdos. Pákh Imre, a kép jelenlegi tulajdonosa ennek ellenére az MNB-vel kötne inkább üzletet és beérné kilencmillió dollárral, ám egy kormányrendeletre hivatkozva a jegybank csak hatmilliót hajlandó fizetni.
  • Szerző: Ripost

 

Megrekedtek a tárgyalások Pákh Imre műgyűjtő és a Magyar Nemzeti Bank között Munkácsy Mihály Golgota című festményének megvásárlásáról. E nélkül nem teljesülhet a magyar állam  törekvése: egyben tartani a Krisztus-trilógiát.

Amint arról korábban a is beszámolt, a monumentális alkotás áráról hosszú ideje vita folyik.

Pákh 9 millió dollárt kér a képért, ami egymillióval kevesebb, mint amennyit egy orosz milliárdos ajánlott. Pákh, aki magyar származású, Amerikában élő Munkácsy-gyűjtő, többször kijelentette, hogy a három képnek együtt kellene maradnia és a magyar állam tulajdonában látná a Trilógiát legszívesebben. Ezért a törekvéséért lenne hajlandó lemondani az egymillió dollárról.

 

A Magyar Hírlap értesülése szerint Pákh azért fejezte be az MNB-vel a tárgyalásokat, mert egy kormányrendeletben 6 millió dollárban határozták meg a Golgota maximális kifizethető vételárát.

Amint Pákh fogalmazott:

Nem az államnak, vagy kormányrendeletnek kell egy kép értékét meghatározni. Egy festmény annyit ér, amennyit a piac ad érte.

A jelentős értékkülönbözet ellenére Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke lát esélyt arra, hogy a Trilógia együtt maradhasson Debrecenben, ahol jelenleg is látható.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?