Létrehozva: 2015.07.08.

Tanítsd meg a gyerekedet spórolni!

Szeretnéd, ha a gyereked felnõttként jól bánna a pénzzel? Akkor ideje már kiskorában megkezdeni az oktatást. Annál is inkább, mert az iskolában nem fogja megtanulni.

Szerző Horváth Gabi

3-5 évesen: várjon egy kicsit a vásárlással!

A gyerekekkel talán azt a legnehezebb megértetni, hogy nem kaphatnak meg mindent azonnal. Ha egy boltban vagytok, ne jelentsen egyet egy újabb játék, és édesség megvásárlásával. Ha a gyerek valamilyen alkalomra pénzt kap, osszátok szét három befőttesüvegbe: az egyik legyen a megtakarításoké, ezzel valamilyen nagyobb játékra gyűjtsetek. A másik üvegbe a szabadon elkölthető pénz kerüljön. A harmadikba tegyetek egy kis pénzt jótékony célokra is, hogy a segítségnyújtásról is tanuljon a gyerek. Tűzzetek ki célul egy drágább (de ne túl drága) játékot, és gyűjtsetek rá néhány hétig együtt, mielőtt megvennétek. Ne felejtsétek el időről időre együtt megszámolni az üveg egyre növekvő tartalmát.

6-10 évesen: tanuljon meg okosan választani!

Ebben az életkorban a gyereket már bátran be lehe vonni a döntésekbe. Lássa, hogy időnként azért választod az adott árut, mert az olcsóbb, mint a többi hasonló árucikk. Adj neki is egy kis pénzt, és bízd meg azzal, hogy kiválassza a legmegfelelőbb árut. A nem feltétlen szükséges beruházásokat is együtt beszéljétek meg, és értesd meg vele, hogy ha egy összeget egyszer elköltött, akkor később már nem tud esetleg mást megvenni. Jó, ha azt is tudja, hogy a mindennapi kényelem, például a villany, a víz is pénzbe kerül.

11-13 évesen: ismerkedjen meg a befektetésekkel

Mesélj neki a megtakarítási formákról, a kamat fogalmáról, és arról, hogy a kis összegek, milyen naggyá nőhetnek az idők folyamán. Így minél előbb kezd el spórolni, annál több pénze lesz. Tűzzetek ki hosszabb távú célokat, és beszéljétek meg, min lehetne kisebb összegeket megspórolni, hogy összejöjjön rájuk a pénz. Hamarabb gyűlik össze a vadonatúj telefon ára, ha a gyerek leszokik a mindennapi csoki-vásárlásról.

Kamaszkorban: A továbbtanulás sincs ingyen!

Beszélj vele sokat a továbbtanulás esetleges költségeiről, és az sem szentségtörés, ha a gyerek valamilyen nyári munkával keresi meg a legdivatosabb ruhákra való költőpénzt. Beszéljétek meg, hogy érdemes lesz-e diákhitelt felvennie, és ha nem, hogyan lehetne kiváltani ezt az összeget. A nagykorúsághoz közeledve érdemes megismertetni a hitelek, hitelkártyák mechanizmusával, és azzal, hogy ezt az összeget nemcsak vissza kell fizetni, de kamat is terheli.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Luxustelefon érkezik a Volvo háza tájáról

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Gázolt a metró Budapesten, de most már lehet normálisan közlekedni

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-