TREZOR

Vigyázz! Ezért nem fogadják el a pénzedet a boltban!

Te is kaptál már visszajáróként sérült pénzt, amit aztán, amikor te akartál fizetni vele, nem fogadtak el? Itt a megoldás!
címkék:
  • Szerző: S.A.

Kicsit nem figyelsz oda és már a pénztárcádban is lapul egy lyukas, szakadt bankjegy vagy formátlan, kilapított, korrodált fémpénz. Aztán amikor legközelebb fizetnél vele, ugyanaz a kassza, ahol rád sózták, már nem fogadja el. A pénztárosok legtöbbször így szabadulnak meg az óvatlanul átvett sérült pénzektől.

Mit tehetsz?

Ott helyben nem sokat, mivel a pénztáros nem köteles hibás pénzt elfogadni tőled (ahogy te se tőle). De azért van megoldás!

Három lehetőséged van:

 

1. Beviszed a legközelebbi bankba

2. Beviszed a legközelebbi postára

3. Beviszed a Magyar Nemzeti Bankba

Mindhárom helyen beváltják, de csak az MNB köteles ezt díjmentesen megtenni.

Mi számít sérülésnek?

  • Hiányos bankjegy az, ami lyukas, vagy hiányzik belőle legalább ± 3 mm-t.

  • Sérült bankjegy ami valamivel szennyezett, lyukas, vagy kimosták.

  • Nehezen felismerhető érmének számít, a kopott, jelentősen elszíneződött fémpénz, illetve az, amin valami miatt nem ismerhető fel a névérték vagy az érmekép.

  • Sérült érme pedig az, amelyik eredeti alakját elveszítette.

 

A félpénz tényleg nem pénz

Azokat a bankjegyeket, melyeknek a fele hiányzik, az MNB bevonja, a névértékét pedig nem fizeti ki a tulajdonosának, kivéve, ha az elveszett másik felet 30 napon belül be nem viszi. De vigyázat, a két félnek illeszkednie kell!

A nehezen felismerhető érméket az MNB szakértői vizsgálják meg, s ők döntenek arról, hogy a névértéke megállapítható és kifizethető-e.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?