FITTFAZÉK

Ropogós morzsás, barackos édesség - minden fogyókúrázó álma

Gyümölcsös és zabpelyhes-ropogós, hûs vanília fagylalttal. Kell ennél finomabb? Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni.

A nyár egyik legízletesebb, könnyű édességét kár lenne kihagynod. Nincs annál finomabb, mint amikor a leveses őszibarackon roppan a zabpelyhes pekándió réteg. Tálald egy kiadós leves után vanília fagylalttal és a siker nem marad el.

8-12 adag. Elkészítési idő: 10 perc. Teljes idő: 55 perc.

HOZZÁVALÓK:

Alsó réteg:

  • 5 csésze őszibarack (kb. 5-6 közepes méretű barack, szeletelve)
  • ¼ csésze (30 g ) mandula, vagy Update liszt
  • 1/2 csésze (150 g) diétás édesítő
  • ¼ tk só
  • ½ tk vanília kivonat

Felső réteg:

  • ¾ csésze (150 g) diétás cukor
  • 2/3 csésze  (85 g) mandula vagy Update liszt
  • 2/3 csésze (65 g) zabpehely (normál vagy gyorsan puhuló is jó)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ¼ tk só
  • ¾ csésze (95 g) natúr pekándió (elfelezve vagy darabolva)
  • ½ csésze (115 g) nem sózott vaj (szobahőmérsékleten megpuhulva)
  • vanília fagylalt a tálaláshoz (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS:

1. Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Vékonyan zsírozz ki egy 20-22 cm-es tepsit (kereket vagy téglalap alakút). Tedd félre.

2. Állítsd össze az alapot: egy nagy tálban óvatosan keverd össze a szeletelt őszibarackot a liszttel, cukorral, sóval, vaníliával, majd kanalazd át a tepsibe.

3. Készítsd el a felső réteget: keverd össze a barna cukrot, zabpelyhet, fahéjat, sót, pekándiót. Add hozzá a vajat, és fakanállal (vagy gumi spatulával) jól keverd össze. Ha a vaj egyenletesen elkeveredik, morzsás állagú tésztát kapsz. Ezt szórd az őszibarackos alapra.

4. Told a sütőbe 40-45 percre, amíg szép aranybarna színt nem kap, és az őszibarack leve a sarkoknál buborékozni nem kezd. Vedd ki a sütőből, és tedd rácsra kissé hűlni, hogy tálalható legyen. Legfinomabb melegen vagy szobahőmérsékleten, de hidegen is élvezetes. A maradékot tedd zárható tároló dobozba. Hűtőben 5 napig is eltartható.

2 Tipp, hogyan tárolhatod mélyhűtőben 3 hónapig:

1. A kész ropogóst fagyaszd le. Fogyasztás előtti este a hűtőben hagyd kiolvadni, majd másnap 175 Celsius fokon 20 percig süsd át.

2. Az összeállított, nyers tésztát tedd mélyhűtőbe, akár 3 hónapra. Fogyasztás előtti este a hűtőben hagyd kiolvadni, majd másnap süsd meg, a 4. pont tanácsait követve. 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?