YESSS

4 ámulatba ejtő őszi kirándulóhely Magyarországon

Igazi bakancslistás helyek, ahová érdemes ellátogatni.
  • Szerző:

Csodálatos kirándulóhelyek találhatók kishazánkban, így a hétvégét sem kell otthon ülve tölteni. Érdemes kihasználni az őszi napokat arra, hogy gyönyörű környezetben és a friss levegőn töltődjetek fel új energiákkal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tihanyi barátlakások/remetelakok

kirándulóhelyek

Fotó: Shutterstock

A barátlakások a tihanyi Óvár északi oldalán lévő meredek bazalttufafalban, az Orosz-kőben mesterségesen létrehozott üregek, amelyek régen emberi lakhelyek voltak. A homok­ba vájt üre­gek káprázatos és Közép-Európában egye­dül­álló kultúrtörténeti em­lé­kek a Tihanyi-félszigeten. Feltehetően a 10–11. századtól voltak lakottak és egy vallási remetetelepet alkottak. Mivel remeték laktak a barlangokban évszázadokon keresztül, akik többé-kevésbé átalakították a maguk céljaira a természetformálta üregeket, ezért jelenleg nehéz megállapítani, hogy ezekben az üregekben mi a természet és mi az ember műve. Zöld jelzésű turistaútvonal vezet minket a vájatokhoz, amely az Árpád utca végétől indul, és nagyjából egy órás kényelmes sétával lehet elérni a remetelakokat.

Bokodi-tó

A Vértes-hegység lábánál, Oroszlányhoz közel fekvő Bokodi-tó kultikus hely lett, mely a különleges „úszó falujával” a kirándulók, szerelmespárok kedvenc fotóhelyszínévé vált. Eredetileg a Vértes Erőmű hűtőtava volt, majd az évek során közkedvelt horgászparadicsommá vált. Ma már magántulajdonban lévő, cölöpökre épült horgászházak vannak a tavon, melyek hosszú stégeken keresztül közelíthettek meg. Az egész látvány különleges és magával ragadó. A tavat és a cölöpökön fekvő festői házcsoport legszebb részét Oroszlány felől érdemes megközelíteni, egy keskeny betonút vezet a galambosi üdülőtelep felé, ami pár kilométer múlva partmenti földes útba torkollik, ahol le lehet tenni az autót és a horgászházak is látszanak már.

Etyeki borvidék

A fővárostól 30 kilométerre található, mely főként szőlőskertjeiről és innovatív borkészítéséről ismert. Az Etyek-Budai borvidék a főváros zajától távol, idilli környezetben terül el, a kilátás csodás, a levegő friss, és a macskakővel kikövezett utat szegélyező, hangulatos pincék szemet gyönyörködtetőek. A borkóstoláson és a falu besétálása mellett kihagyhatatlan program Közép-Kelet-Európa első filmes látogatóközpontja, a Korda Filmpark. A filmstúdió 15 000 nm-es kültéri díszlete izgalmas barangolásra hívja a filmrajongókat New York utcáira, a középkori Velencébe vagy Rómába.

Pákozd – ingókövek

Csodálatos természetvédelmi terület terül el a Velencei-tó felett, a pákozdi hegyoldalban. Itt találhatók ugyanis az úgynevezett ingókövek, amelyek hatalmas gránittömbök, és mindenféle furcsa alakzatot formálva egyensúlyoznak egymáson. A legimpozánsabb mind közül a hatalmas Pandúr-kő. Az ingóköveket a legenda szerint egy korai civilizáció állította. A 300 millió éves Velencei-hegység hazánk legöregebb tájegysége, amely a földtörténeti ókorban alakult ki. Valószínűleg ennek maradványa a képződmény. Egy rövid és könnyű körtúra keretében lehet megtekinteni a csodás panorámát is, a túra hossza kb. 7 km, mely 2-3 órás időtöltés.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?