YESSS

Lefagyasztottad a felesleges kenyeret? Ha így olvasztod fel, finom marad!

Ha túl sok kenyeret veszel, nem kell feltétlenül kidobnod a felesleget! A mélyhűtőbe is beteheted, jól fog jönni, amikor épp elfogyott a friss, és nem akarsz a boltba menni. Mutatjuk a trükköket.

Készítsd fel a kenyeret a fagyasztásra

Minél frissebb a kenyér, amikor lefagyasztod, annál finomabb lesz a felolvasztás után is, így, amikor kiderül, hogy túl sokat vettél, a lehető leghamarabb tedd a mélyhűtőbe. Gondold át azt is, mire fogod használni felolvasztás után. A szendvicsnek szánt kenyeret szeleteld fel fagyasztás előtt. A baguette-et és a kisebb cipókat egyben is lefagyaszthatod, de ha legalább negyedbe vágod, az megkönnyíti majd a felolvasztást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kenyér 01

Fotó: Pixabay.com

Akár felszeletelted a kenyeret, akár nem, mindenképp szorosan tekerd be műanyag fóliába. Ha csomagolt termékről van szó, az eredeti műanyag csomagolásban is a mélyhűtőbe teheted, Ha viszont kibontottad, akkor vedd le róla a zacskót, és tekerd be műanyag fóliába, és esetleg még egy plusz réteg alufóliába is, ha extra óvatos vagy. Ezután egy fagyasztózacskóba vagy nylon zacskóba is beteheted. Ebben a csomagolásban hat hónapig is kitart. A sima hűtőben viszont ne tárold a kenyeret, mivel a keményítő-molekulák hamarabb megkeményednek, így amikor kiveszed, állott íze lesz.

Így olvaszd fel a szeletelt kenyeret

A fagyasztott ételek felolvasztása néha egy kis türelmet igényel, de van rá mód, hogy felgyorsítsd az eseményeket. Ha a szeleteket fagyasztottad le, a mélyhűtőből kivéve egyenesen teheted őket a kenyérpirítóba vagy a mikrosütőbe 15-25 percre. A tűzhely sütőjében is felmelegítheted, 180 Celsius-fokra tedd be pár percre. Mindkét eljárás azt segíti, hogy a kenyér keményítő-molekulái ne szívják teljesen magukba a nedvességet, így a kenyér nem lesz száraz és állott ízű.

kenyér02

Fotó: Pixabay.com

Ha sok időd van, azt is megvárhatod, míg a szeletek a konyhapulton, maguktól engednek fel. Ilyenkor érdemes már előző este elővenni a kenyeret, ha másnap szükséged lesz rá.

Így olvassz fel egy egész cipót

Az egész kenyér felolvasztása természetesen lassabban megy, mint a szeleteké, így ha egyszerűen a pulton szeretnéd kiolvasztani, akkor hagyj rá magadnak elég időt. Hagyd egész éjszaka a pulton, majd vedd ki, és körülbelül 10 percig forrósítsd át a 180 Celsius-fokos sütőben. Így a kenyér hája újra ropogós lesz, és a közepe is átmelegszik. De akár fagyasztás után azonnal is beteheted a sütőbe, ilyenkor körülbelül fél óra alatt melegszik át teljesen.

Kenyér 03

Fotó: Pixabay.com

Hogy marad friss a felolvasztott kenyér?

A kenyér legnagyobb ellensége a levegő, ami elvonja belőle a nedvességet, és kiszárítja. Épp ezért érdemes a kenyeret nylon zacskóba vagy műanyaggal bélelt kenyeres zsákba, esetleg kenyeres dobozba csomagolni. Ha végképp nincs otthon ilyesmi, akár a mikrosütőbe is beteheted, amikor azt éppen nem használod. Felengedés után viszont már ne fagyaszd újra vissza (már csak azért sem, mert egy második fagyasztás után már nagyon vacak lenne az íze), csak annyit fagyassz le egyszerre, amennyit egy-két nap alatt valóban el is fogyasztasz.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?