Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.12.

Most állj neki a tervezésnek, ha madárbarát kertet akarsz

Ha madarak laknak a kertedben, az nem csupán a vidám látvány miatt hasznos, de azért is, mert elpusztítják a kártevő rovarokat. Ha gondolkodtál már rajta, hogyan tudnád a ház köré csalogatni őket, akkor adunk néhány ötletet!

A madárbarát kert egyre több hobbikertész álma; hiszen nincs is jobb, mint az énekesmadarak hangjára ébredni a nyári hajnalokon, vagy hideg téli napokon az etetőt figyelni az ablakból. A madarak nem csupán élettel töltik meg a kertet, de roppant hasznosak is: ha sokan vannak, megtizedelik a káros hernyókat, levéltetveket. A madárbarát kert kialakítása azonban nem csupán annyiból áll, hogy teszel nekik itatót nyáron és etetőt télen: bár ezek is nagy segítséget jelentenek, ha azt szeretnéd, hogy a madarak a kertedben fészkeljenek, ennél többet kell tenned. A tervezésnek érdemes most nekiállni, hiszen a bokor- és faültetések ideje ősszel van; mutatjuk, mire lesz szükséged, ha a ház köré szeretnéd édesgetni a madarakat!

Fotó: Pixabay.com

1. Ültess minél több bogyós bokrot!

Fotó: Pixabay.com

A madarak szeretik az olyan helyeket, ahol el tudnak bújni, és erre a cserjék, bokrok a legjobbak. Az az igazi, ha az ágak között terülj-terülj asztalka is várja őket; az áfonya, a galagonya, a kökény, a madárbirs vagy a homoktövis kedvelt csemegéjük. Ezeket a növényeket sövényként is telepítheted, de arra ügyelj, hogy legyen a kertben egy-két olyan bokor, amit nyíratlanul hagysz; fészkeléshez ugyanis ezt szeretik a legjobban.

2. Több szintben gondolkozz

Fotó: Shutterstock

Ha sok madárkát akarsz a kertedbe, érdemes leutánozni a természetet, és olyanná alakítani a terepet, amilyen a madarak élőhelyén. Legyen néhány nagyobb, lombos fád, kisebb gyümölcsfáid, alacsonyan elterülő bokrok, és egy-két helyen hagyd meg az aljnövényzetet is. Érdemes őshonos fajtákat választanod, hiszen ezek nem idegenek a madarak számára, és szívesen bújnak meg, fészkelnek bennük. A kerted egy-két sarkában hagyd magasabbra nőni a füvet, hiszen a rövidre nyírt pázsiton nem találnak élelmet a madarak.

3. Itasd őket rendszeresen

Fotó: Shutterstock

Nem csupán inni, fürdőzni is szeretnek a szárnyas kertlakók az itatóban, ezért főleg a nyári hónapokban érdemes vizet adnod nekik. Arra figyelj, hogy ha elkezded itatni őket, akkor ne hagyd abba, soha ne felejtsd el cserélni a vizüket, hiszen számítanak rá, hogy a megszokott lelőhelyen találnak innivalót! A madáritatót a kert egy félreeső, csendes helyére tedd, ahol nem érzik fenyegetve magukat.

4. Szerezz be madáretetőket

Fotó: Pixabay.com

Készíthetsz is, de boltban is vehetsz madáretetőt, amivel egész télen a kertedben tarthatod a madarakat. Az etető legyen elég nagy, lehetőleg fedett, és figyelj arra, hogy mindig legyen benne eleség. A legtöbb állateledel-boltban kapható vadmadarak számára magkeverék, elég, ha ezzel feltöltöd, amikor fogyóban van; de tehetsz ki cinkegolyókat is.

5. Alakíts ki fészkelőhelyeket

Fotó: Shutterstock

Néhány madárodú kihelyezése csábítani fogja őket, hogy a kertedbe fészkeljenek, de sokat segít, ha nem nyírsz meg minden bokrot, hogy legyen fészkelőhelyük. Ha ki kell vágni a kertedben egy fát, ha teheted, hagyd meg 2-3 méteresre a törzsét; ebben a harkályok szívesen költenek majd.

6. Kerüld a rovarirtó szereket

Fotó: Pixabay.com

Ha túlságosan gyakran permetezel a rovarok ellen, azzal lecsökkented az énekesmadarak táplálékát is, ráadásul egynémely vegyszer veszélyes a madarakra is. Ha csak lehet, természetes módszerekkel védekezz a rovarok ellen; és, ha elég madár lakik már a kertedben, le fog csökkenni az ízeltlábú kártevők száma.

7. Hagyj meg néhány fatuskót

Fotó: Pixabay.com

Minden kertben szükség van tereprendezésre, az öreg fák kivágására; az ilyen munkák után a legtöbben elszállíttatják a tuskókat. Pedig, ha meghagysz néhány korhadó fatuskót, az valóságos terülj-terülj asztalka a madaraknak, hiszen a bomlás során rengeteg rovart találnak benne.

8. Tartsd távol a macskákat!

Fotó: Pixabay.com

A madárbarát kert ellensége a macska; hiszen számukra az énekesmadarak prédák, és előbb-utóbb elüldözik őket a kertből. A legaranyosabb macska is simán kifosztja az énekesmadarak fészkét, ha lehetősége adódik rá. Ha a kertedbe akarod csalogatni a madarakat, akkor az idegen vagy saját macskát a madaraknak szánt résztől távol kell tartanod. Erre jó megoldás a csirkeháló, hiszen a cirmosok erre nem szeretnek felmászni, de a kávézaccot is kerülik; és léteznek kimondottan macskaűző növények is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

magyarnemzet.hu

„Ez egy szép találat” - Magyar Pétert elképesztő magyarázattal állt elő a DatAdat ügyben + videó

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?