MAMAKLUB

Ezt taníthatod meg a gyerekeknek a koronavírus idején

A világjárvány miatti bezártság sem felnőttnek, sem gyereknek nem jó. Ám amellett, hogy igyekszel megóvni a kicsik testi és lelki egészségét, még hasznos dolgokat is taníthatsz nekik ebben az időszakban. De vajon milyen képességeket sajátíthatnak el mostanság?

Hogyan élhetünk együtt a bizonytalansággal?

A gyerekek világa pillanatok alatt borult fel, és még most sem tudja senki, pontosan mi is fog történni, mikor lesz vége ennek az egésznek. Most valóban együtt kell élnünk a változással, a bizonytalansággal, és megtanulni, hogy nem lehet belesüppedni a kényelmes biztonságba. A gyerekek elől sem kell eltitkolnod, hogy sok kérdésre te sem tudod a választ, sőt, még a tudósok sem tudják. Persze érdemes elmagyarázni, hogy a kutatók jelenleg is dolgoznak a gyógyszereken és a védőoltáson, de még nem tudjuk, hogy ez mikor lesz kész. A véleményüket is kikérheted arról, hogy szerintük mi történik most éppen a világban. És persze ígérd meg nekik, hogy őszintén fogsz beszélni – és ezt tartsd is be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gyerekek 01

Fotó: Pixabay.com

Hogyan lehetünk rugalmasak?

A pszichológusok szerint a gyerekek rugalmasabban reagálnak a legtöbb helyzetre, mint hinnénk. Ez pedig a lehető legjobb időszak arra, hogy ezt a fontos tulajdonságot tovább erősítsük bennük. Ne akard csírájában elfojtani a negatív érzéseiket, teljesen normális, ha időnként rosszul érzik magukat ebben a helyzetben. Taníts meg nekik pár hasznos stresszoldó technikát a mély légzéstől a mozgásig. Ha tudjátok, hívjátok fel a barátaikat telefonon, vagy chaten. Ne állj elő kész válaszokkal mindenre, hagyd, hogy elmondják, mit gondolnak az adott helyzetről, és amennyit csak tudsz, beszélgess velük.

Az élet sokkal több, mint az iskola és az edzés

A gyerekekre is érvényes, ami a felnőttekre: most lehet, hogy van idejük olyan dolgokkal foglalkozni, amit eddig csak terveztek, de az időhiány miatt mindig elmaradtak. Most megláthatják, hogy az élet mennyivel többről szól, mint a folytonos rohanásról, és akár olyan hobbit is találhatnak, amelyik hosszú időn át a kedvencük marad. De akár a háztartási munkákba is belekóstolhatnak. Jól teszed, ha elbeszélgetsz velük arról, mit szeretnek csinálni, és bevonod őket a ház körüli teendőkbe.

Gyerekek

Fotó: Pixabay.com

Fontos részei a családnak

Amikor napról napra rohanunk az iskolába, munkába, edzésre, bevásárolni, és még ezer helyre, nem mindig éreztetjük egymással eléggé, milyen fontosak vagyunk egymásnak a családban. Itt az ideje, hogy megtegyük, és a gyerekek is tisztában legyenek vele, milyen lényeges szerepük van a családi csapatban. Ennek része az is, ha bevonod őket a munkába, és felelősséget adsz a kezükbe, de az is, hogy szóban, öleléssel, de odafigyeléssel is kifejezed, hogy örülsz nekik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?