MAMAKLUB

Hány évesen kaphat egy gyerek mobilt?

A legtöbb szülőnek hatalmas dilemmát okoz, hogy mikor adjon a gyereknek mobilt. Sok érv szól mellette, de ellene is. Összeszedtük a legfontosabb információkat, hogy jó döntést hozhassunk a kérdésben!
címkék:
  • Szerző:

Gyerekeink születésüktől fogva azt látják, hogy mindenki mobilt tart a kezében. Azon beszélget anya a nagyival, a barátnőivel, aput is folyton keresik. A nagyobb testvérek játékokat nyomogatnak rajta, a kamaszok zenét hallgatnak. A kicsik beleszületnek az adathordozók mindennapos jelenlétébe. Ennek ellenére, a szakemberek szerint 8 éves korig ne adjunk mobiltelefont a gyerek kezébe, és a következőket ajánlják, a különböző életkorokra:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123rf

6 éves kor alatt: ne adjunk mobiltelefont vagy más adathordozót a gyerek kezébe!

6-7 éves: Ha otthon nincs vonalas telefon, akkor érthető, hogy a család tagjai mobilon keresztül érintkeznek egymással. Ha a gyerek több órát tartózkodik egyedül otthon, szükség van a telefonra.

Vigyék magukkal az iskolába? Ha oda-vissza a szülő kíséri a gyereket, ne vigye magával. Ha netán sürgős felhívni a szülőt, meg lehet kérni a tanító nénit. Ám ha 6-7 évesen elég önállónak tartjuk, hogy egyedül közlekedjen, akkor a mobiltartásra is megérett. Ha alaptelefon helyett okostelefont adunk egy ilyen kicsi gyerek kezébe, fontos, hogy ne legyen rajta olyan játék, ami függővé teszi.

9-10 éves kortól már viheti magával, mert jobban tud rá vigyázni is. Meg kell vele beszélni, hogy órák alatt némítsa le, és csak a szünetekben használhatja. Net ne legyen a készüléken. Otthon használhatja csak felügyelet mellett a wifit.

14-15 éves kortól már előfizetős okostelefont is kaphat. Tisztázni kell azonban a feltételeket: csak a lebeszélhető perceket használhatja beszélgetésre, és a netforgalom is jó, ha korlátozott.

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?