MAMAKLUB

Hisztizik a gyerek a maszk miatt? Így szoktasd hozzá!

Bár a gyerekeknek nem kötelező a maszkviselés, vannak olyan helyzetek, amikor mégis érdemes lehet felvenniük. De hogyan szoktathatod hozzá az arc eltakarásához, ha tiltakozik ellene, de te mégis szeretnél maszkot adni rá?
címkék:

Bár a járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatosan enyhülnek, a maszkviselés még mindig sok helyen kötelező – főleg zárt térben. Bár a gyerekekre ez a legtöbb esetben nem vonatkozik, sőt, a két éven aluliak számára akár veszélyes is lehet a maszkviselés, a nagyobbak esetében mégis előfordulhat, hogy szülőként biztonságosabbnak látod, ha ő is maszkot visel. De mi van, ha a gyerek ezt nem így látja, és hisztizni kezd? Mutatunk pár trükköt, ahogy elfogadtathatod vele a maszkviselést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Maszk 01

Fotó: Pixabay.com

Vegyétek, vagy varrjátok meg együtt!

A maszk lassan ugyanolyan divatcikké válik, mint bármilyen más ruhadarab. Vagyis, ha maszkot rendelsz a gyereknek, mindenképp vond be őt is, hogy olyan mintájú legyen a maszkja, amilyet ő szeretne. Ez arra is vonatkozik, ha otthon varrjátok a maszkot: hadd dekorálja kedve szerint, így biztosan nagyobb kedve lesz viselni is.

Járj elöl jó példával

Ha te is látványosan utálod a maszkot, ne csodáld, ha a gyereked is így tesz majd. Inkább járj elöl jó példával, és mondd meg neki, hogy a felnőtteknek még több helyen kell maszkot viselniük. Így a maszk utálatos kötelezettség helyett érdekes, felnőttes dologgá válik.

Gyakoroljatok otthon

Fontos, hogy a gyerek már akkor megismerkedjen a maszkkal, amikor még nem „éles” a helyzet. Ha otthon egyszer-kétszer felpróbáljátok a maszkot, kiderül hol szorít, hol bő, hol csúszik le – és ezeken mind lehet segíteni.

Maszk 02

Fotó: Pixabay.com

Mondd el miért, de ne magyarázd túl

Fontos, hogy a gyerek ne egy újabb értelmetlen rendszabályt lásson a maszkviselésben, hanem képes legyen megérteni, miért van rá szükség. Ne magyarázd túl, és főleg, ne kelts félelmet a gyerekben. Egyszerűen legyen ez is olyan általánosan érvényes szabály, mint a kézmosás, vagy az, hogy zsebkendőbe tüsszentünk.

Bízz a divatban

Ha a gyerekek között is divattá válik a menő maszk, akkor a tied sem sokáig fog lázadozni ellene.

És végül: ne erőltesd

Ha erőből rákényszeríted, még jobban fogja utálni. Épp, mert nekik a legtöbb helyen nem kötelező, megteheted, hogy ha nagyon tiltakozik, akkor kivételesen elengeded a dolgot. Lehet, hogy legközelebb már könnyebb dolgod lesz.

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?