Létrehozva: 2016.03.15.

Így hizlalják az anyák a gyereküket! Kerüld el a jutalomcsapdát!

Rengeteg túlsúlyos ember küzd lelki problémával, és sajnos egy részük jutalomként tekint az ételre, szeretetet próbál pótolni, és feszültségeit vezeti le az evéssel. Nincs ez jól! Miért alakul ki és mit lehet tenni?

Gyógyítja a sírást a cumisüveg?

Sajnos egyre több szakember állítja: a rossz beidegződések az evéssel kapcsolatban már gyermekkorban elkezdődnek, amikor a síró baba megnyugtatásként enni kap a szüleitől. Pedig lehet, hogy nem is éhes, csak egyszerűen egyedül érzi magát, vagy egy kis simogatásra vágyik. A gyerek agyában viszont már ilyenkor rögzül, a gond bizony megoldódik az evéssel.

Mindez óvodás korban is folytatódik, hisz mekkora dicséret jár azért, ha mindent megeszünk a tányérról.

Csakhogy, ha mindemellett nem kapunk valós érzelmeket, akkor felnőttként „a jó szóért” való evés bizony elhízáshoz vezethet.

Ne legyen az evés jutalom

Természetesen az elhízásnak számos egészségügyi és genetikai oka lehet, de a gyerekkori túlsúlyban óriási a szülők felelőssége is. 4-5 éves korban iszonyúan fontos a szülői példa, és sok pszichológus javasolja, hogy ne édesség, inkább a sport legyen a jutalom egy gyerek életében. Ha valamit jól csinál, menjünk el együtt bringázni, kirándulni, kalandozni például.

A gyerekeket nem szabad étellel, főleg nem édességgel jutalmazni, és a büntetés során sem helyes édességmegvonással fenyegetőzni. Ugyanakkor erősen tiltani sem szabad, mert az meg zugevéshez vezethet. Találd meg a helyes, egészséges utat. Hisz létezik ilyen.

Önbizalomhiány az egyik legfőbb ok

A rendszertelen, nassolós evés mögött felnőttkorban leggyakrabban önbizalomhiány áll. Az emberek egy nagy része ugyanis, ha nem kap elég jó szót a környezetétől, evéssel vigasztalja magát. A túlsúly sok esetben egyfajta bástya, amit magunk köré húzunk, mert úgy érezzük, valaki bántani akar, valamilyen feladatnak nem tudunk megfelelni. „Elég jól végzem a munkám?” „Jó feleség vagyok”. Az elhízás tehát nem csak egy testi, egy lelki kibillenés eredménye is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amikor diétázni kezdünk, a lelkünket is gyógyítani kezdjük egy kicsit. Ebben segíthet a sport, egy jó hobbi, egy önismereti tréning is. Fontos ugyanis, hogy megtaláld a helyed a világban, mert úgy nem lesz szükséged pótcselekvésekre, és a hatalmas testre, amellyel véded magad.

3 ötlet, ami segíti a lelki gyógyulást

- Rendszeres időhöz kötött étkezésekkel elkerülhető a felesleges nassolás. De, ha ez mégsem megy, keress egészséges alternatívákat. Mindig legyen kéznél egy alma, vagy ropogtatni való répa.

- Ha szeretet és megbecsülés hiánya miatt érzed azt, hogy enned kell, legjobb, ha keresel egy új hobbit magadnak. Szerezz új barátokat, járj új közösségekbe.

- A stresszt soha ne evéssel próbáld levezetni. A jóga, a meditáció, a rendszeres sport sokkal jobb megoldás lehet.

 

 


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-