Létrehozva: 2018.11.14.

Már a kétéveseket is megbetegítik az okostelefonok

A kutatások szerint már a kicsiknek is egyre több lelki problémát okoz a mobilhasználat. A szakértõk szerint már napi egy óra mobilozás is károsan hat az egészségükre.

Már napi egy-két óra mobiltelefonozás jelentősen növeli a lelki problémák kockázatát – erre jutottak amerikai kutatók, akik szerint a túl sok képernyő-bámulás hatására a kicsik szorongóvá vagy lehangolttá válnak, ugyanakkor a világra való kíváncsiságuk jelentősen csökken. Az érzelmi stabilitásuk is kárt szenved, nem tudnak uralkodni magukon, és kevésbé lesznek hajlandóak befejezni a feladataikat.

A legnagyobb veszélyben persze a képernyőfüggő tizenévesek vannak, de a 10 év alattiak, és a legkisebbek fejlődő agyára is hatással van a képernyő.

Épp ezért nagyon fontos, hogy a szülők odafigyeljenek arra, mivel is töltik a gyerekek a szabad idejüket. Az életükbe bele kell férnie a megfelelő mennyiségű pihenésnek, a sportnak, a tanulásnak és a társas tevékenységeknek, ehhez pedig az kell, hogy korlátozzák a képernyő előtt töltött időt, legyen az akár számítógépes játék, akár tévézés. A kettő-öt éves gyerekek esetében ez az időtartam semmiképp ne legyen több egy óránál, az iskolások és tizenévesek esetében pedig két óránál.

A kutatók több mint 40 000 amerikai háztartást mértek fel ebből a szempontból. A kérdőívekből az derült ki, hogy a tizenévesek szélsőséges esetben akár hét órát is eltöltenek a képernyő előtt. Ettől viszont kétszeresére nő körükben a szorongás és a depresszió kockázata azokhoz képest, akik naponta mindössze egy órát töltenek az elektronikus eszközökkel.

Ugyanakkor az is világossá vált, hogy a közösségi médiában töltött idő rosszabbul hat a mentális egészségre, mint a tévézés – a kicsik pedig elsősorban ez utóbbit művelik. Ám ebben a korosztályban is megfigyelhető, hogy az az óvodás, aki 3-4 órát tölt a tévé előtt, kétszer annyi esetben veszti el az önuralmát, és 46 százalékkal kevésbé tud lenyugodni, mint azok, akik csak egy órát töltenek a televízió előtt. Minél több ideje megy el a gyereknek a képernyők előtt, annál kevésbé hajlandóak befejezni a feladataikat, és annál kevésbé érdeklődnek az új dolgok elsajátítása iránt. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy sok gyerek esetében a túlzott kütyüzés alvászavarokhoz, elhízáshoz vezethet. Ráadásul, akik a társasági életük színteréül is kizárólag az online médiát használják, gyakran kevésbé rátermettek szociális helyzetekben, és gyakrabban esnek áldozatul az online zaklatásnak is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

magyarnemzet.hu

Beteljesült Zelenszkij álma: titokban nagy hatótávolságú rakétákat kapott Amerikától

life.hu

Fény derült Katalin hercegné és Vilmos legnagyobb félelmére: retteg a hercegi pár

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-