MAMAKLUB

Ne légy helikopterszülő, mert tönkreteheted a gyerekedet!

Egy új kutatás világosan bizonyítja, hogy ha folyton ellenőrzöd a gyerekedet, és mindent megcsinálsz helyette, akkor súlyos problémákat okozhatsz neki.
  • Szerző: Ripost

Julie Lythcott-Haims, az amerikai Stanford egyetem egykori dékánja, író szerint a túlóvó neveléssel sokat ártunk a gyerekeinknek. Azzal, hogy mérföldkőtől mérföldkőig segítjük, és folyton megóvjuk őket mindenféle csalódástól, erő, kompetencia, akarat és karakter nélküli felnőtteket nevelünk, akik alig fogják tudni, mihez kezdjenek az életükkel.

Ha folyton jelen vagy a gyereked életében, és minden problémáját megoldod, azt veszed el tőle, ami a legfontosabb: hogy megtanulja, ki is ő, és hogyan oldja meg az élet nehézségeit.

Egy 2013-as amerikai kutatás, amelyben 153 egyetem közel 100 000 hallgatója vett részt, rámutatott, milyen mértékben nő a pszichológiai problémák gyakorisága azóta, hogy a helikopterszülők mindenáron igyekeznek benyomni a gyerekeiket a legjobb egyetemekre.

A kutatásban résztvevők 84 százaléka érezte magát túlterheltnek az előző 12 hónap során. 60 százalékuk szomorúságra,

57 százalékuk magányra, 51 százalékuk szorongásra panaszkodott, 8 százalékuk pedig komolyan foglalkozott az öngyilkosság gondolatával.

Julie Lythcott-Haims szerint szülőként az is feladatunk, hogy amikor kell, kilépjünk a szülői szerepből, és ráhagyjuk a gyerekre az életét. Így nevelhetünk olyan felnőtteket, akik képesek magukért felelősséget vállalni az életben. Ha nem próbálkozhatnak, nem is alakíthatják ki magukban az élethez szükséges képességeket. Nem mernek majd hibázni, így nem is tanulhatnak a hibáikból. Pedig a

tökéletesség helyett inkább azt kellene megtanulniuk, hogy a hiba nem a világ vége, hanem néha nagyon is hasznos tapasztalat.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?