Létrehozva: 2016.03.12.

Okostelefonja van a gyerekednek? Sajnáljuk, de nem jó ötlet...

Rossz hírünk van. Az okostelefont jobb lenne inkább elvenni a gyerektõl, ha ilyenje van.

A mi gyerekkorunkban még az is külön tortúra volt, hogy az iskolai táborozáskor az utcai telefonfülkéből hazatelefonáljunk, és elmondjuk a családnak, minden rendben van. Ma már természetes része a mindennapoknak, hogy a kicsik is telefont hordanak maguknál. Ennek pedig rengeteg előnye van, leginkább természetesen a biztonság. Az okostelefont viszont fontos lenne átgondolnod...

Elvész a kontroll

A mai gyerekek egy felmérés szerint átlagosan 7 órát töltenek naponta szórakoztató médiával. Ezt a felmérést Amerikában végezték, és nálunk talán még nem ennyire vészes a helyzet, de az tény, hogy míg az otthoni kütyüket szemmel tudod tartani, addig az okostelefon kiveszi a kezedből az irányítást. Így a gyerek az iskolában annyi időt és olyan tartalmakat tud telefonjával és telefonjáról tölteni, amelybe semmilyen beleszólásod nincs.

Sosincs teljes anonimitás

Bár a legtöbb oldal azt ígéri, hogy a felhasználó névtelen marad, azt jó tudni, hogy teljes anonimitás szinte egyáltalán nincs. A levelezés, a közösségi oldal, a különböző applikációk által kért elérhetőségek mind-mind aggasztóak lehetnek a gyerek biztonsága szempontjából.

Túlságosan átalakul a kommunikáció

A mindennapok szerves része lett a chat, a rövid üzenetek, a hangulatjelek. Ez praktikus és kényelmes, de van az életnek sok olyan területe, ahol szerencsére továbbra is szükséges maradt a személyes kommunikáció. Ha a gyerek a társalgást az üzenőfalakra és a chatre korlátozza, az jelentősen megnehezítheti későbbi érvényesülését és boldogulását. Nem beszélve baráti kapcsolatainak minőségéről...

Kiszolgáltatottság a zaklatásnak

Ijesztő adat, de állítólag a gyerekek 15%-a már átélt zaklatást, többnyire közösségi oldalon keresztül. A különböző szűrők, biztonsági beállítások, általában véve a szülői kontroll hasznos és szükséges ebben az érzékeny időszakban, hogy meg tudd védeni őt.

Függőség alakulhat ki

Észrevetted már, hogy a felnőttek szinte minden unalmas pillanatukban a telefonjuk után nyúlnak? A telefonját piszkálgatja a legtöbb ember a piros lámpánál, a közértben sorban állva, a buszmegállóban... Valódi függőséget tud okozni a folyton elérhető virtuális tér, a rengeteg információ, ez pedig jó, ha nem korai gyerekkorban kezdődik el.

Nem mindig tudják felmérni a következményeket

A serdülőkor felelőtlen döntésekkel és bizonytalansággal is együtt jár. Ez természetes. Az okostelefon viszont támogatja azt, hogy ezeknek nyoma is maradjon, hogy meggondolatlanul töltse le a gyermek a különböző, felnőtteknek való alkalmazásokat, felelőtlenül tegyen közzé dolgokat közösségi oldalán, olyan módon és olyan emberekkel kommunikáljon, melyek által sérülhet. Persze nem tudjuk őket megvédeni mindentől, és hagynunk kell őket hibázni is, de nem mindegy, hogy mennyire kockáztatunk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Farkast bukkant fel egy hazai városi erdőben

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-