MAMAKLUB

Okostelefonja van a gyerekednek? Sajnáljuk, de nem jó ötlet...

Rossz hírünk van. Az okostelefont jobb lenne inkább elvenni a gyerektől, ha ilyenje van.
  • Szerző: FÁB

A mi gyerekkorunkban még az is külön tortúra volt, hogy az iskolai táborozáskor az utcai telefonfülkéből hazatelefonáljunk, és elmondjuk a családnak, minden rendben van. Ma már természetes része a mindennapoknak, hogy a kicsik is telefont hordanak maguknál. Ennek pedig rengeteg előnye van, leginkább természetesen a biztonság. Az okostelefont viszont fontos lenne átgondolnod...

Elvész a kontroll

A mai gyerekek egy felmérés szerint átlagosan 7 órát töltenek naponta szórakoztató médiával. Ezt a felmérést Amerikában végezték, és nálunk talán még nem ennyire vészes a helyzet, de az tény, hogy míg az otthoni kütyüket szemmel tudod tartani, addig az okostelefon kiveszi a kezedből az irányítást. Így a gyerek az iskolában annyi időt és olyan tartalmakat tud telefonjával és telefonjáról tölteni, amelybe semmilyen beleszólásod nincs.

Sosincs teljes anonimitás

Bár a legtöbb oldal azt ígéri, hogy a felhasználó névtelen marad, azt jó tudni, hogy teljes anonimitás szinte egyáltalán nincs. A levelezés, a közösségi oldal, a különböző applikációk által kért elérhetőségek mind-mind aggasztóak lehetnek a gyerek biztonsága szempontjából.

Túlságosan átalakul a kommunikáció

A mindennapok szerves része lett a chat, a rövid üzenetek, a hangulatjelek. Ez praktikus és kényelmes, de van az életnek sok olyan területe, ahol szerencsére továbbra is szükséges maradt a személyes kommunikáció. Ha a gyerek a társalgást az üzenőfalakra és a chatre korlátozza, az jelentősen megnehezítheti későbbi érvényesülését és boldogulását. Nem beszélve baráti kapcsolatainak minőségéről...

Kiszolgáltatottság a zaklatásnak

Ijesztő adat, de állítólag a gyerekek 15%-a már átélt zaklatást, többnyire közösségi oldalon keresztül. A különböző szűrők, biztonsági beállítások, általában véve a szülői kontroll hasznos és szükséges ebben az érzékeny időszakban, hogy meg tudd védeni őt.

Függőség alakulhat ki

Észrevetted már, hogy a felnőttek szinte minden unalmas pillanatukban a telefonjuk után nyúlnak? A telefonját piszkálgatja a legtöbb ember a piros lámpánál, a közértben sorban állva, a buszmegállóban... Valódi függőséget tud okozni a folyton elérhető virtuális tér, a rengeteg információ, ez pedig jó, ha nem korai gyerekkorban kezdődik el.

Nem mindig tudják felmérni a következményeket

A serdülőkor felelőtlen döntésekkel és bizonytalansággal is együtt jár. Ez természetes. Az okostelefon viszont támogatja azt, hogy ezeknek nyoma is maradjon, hogy meggondolatlanul töltse le a gyermek a különböző, felnőtteknek való alkalmazásokat, felelőtlenül tegyen közzé dolgokat közösségi oldalán, olyan módon és olyan emberekkel kommunikáljon, melyek által sérülhet. Persze nem tudjuk őket megvédeni mindentől, és hagynunk kell őket hibázni is, de nem mindegy, hogy mennyire kockáztatunk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?