MAMAKLUB

Úgy hat a gyerekek agyára az okokstelefon, mint egy gramm kokain

Egy brit addiktológus szerint a gyerekeknek okostelefont venni annyit jelent, mint ha egy gramm kokainnal ajándékoznánk meg őket. A chateléssel töltött idő ugyanis borzasztóan addiktív a tizenévesek számára. De vajon mi a megoldás? A szakértő szerint nem a tiltás!
  • Szerző: Ripost

Mandy Saligari brit addiktológus szerint a képernyőfüggőséget gyakran nem kezelik a súlyának megfelelően – ám ahogy egy üveg borral vagy egy gramm kokainnal sem hagynánk egyedül a gyerekeinket, úgy az okostelefonnal sem kellene.

A képernyő ugyanis ugyanolyan függőséget képes kiváltani a tizenéveseknél, mint az alkohol vagy a drogok. A tizenévesek ráadásul szexuális zaklatásnak is ki lehetnek téve az elektronikus eszközökön keresztül, de az sem jó dolog, hogy már egészen fiatalon, akár 13-14 évesen is normálisnak tartják a szexuális tartalmú üzenetváltást, például a meztelen képek küldözgetését.

A szülők többsége szerint nem egyszerű kontrollálni, mennyi időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt, és már az óvodások is heti négy-hat órát töltenek az interneten. A szakértők szerint persze nem a teljes tiltás a megoldás, mivel ez csak ellenállást vált ki. Az azonban fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeknek az internet ésszerű használatát. Legyen “záróra”, és ésszerű lefekvési idő.

Az iskoláknak is komplex módon kellene megközelíteni a kérdést: nem lenne szabad tiltani az okostelefonok használatát, az ésszerű használat oktatásának azonban a tanítás részének kellene lennie, mint ahogyan annak is, hogy vannak olyan időszakok, amikor az iskolában nem szabad okostelefont használni. Ha a gyerek ésszerű megoldásokkal találkozik otthon és az iskolában, akkor képes lesz az önszabályozásra, és nem alakul ki függőség, és lelkiismeret-furdalás nélkül lehet élvezni a képernyő előtt, illetve a telefon és számítógép nélkül töltött időt.

Forrás: Independent

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?