YESSS

Nagyanyáink ősi trükkje most is segít: ezért csukd le a vécé tetejét!

Ha legközelebb használod a vécét, gondolj a koronavírusra és csukd le a tetejét, mielőtt lehúznád. Hogy mi a kapcsolat a kettő között? Megmutatjuk.

A régi öregek zsigerből tudták, hogyan praktikus használni a kicsi helyiséget: mindig gondosan lecsukták a vécétetőt. Egy új kutatás szerint épp ez az egyszerű dolog az, ami fékezheti a koronavírus terjedését! Ez különösen akkor fontos, ha nyilvános helyen vagy vendégségben használod a vécét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vécé 01

Fotó: Pixabay.com

Kínai kutatók számítógéppel modellezték, hogyan szórja szét egy egyszerű vécélehúzás az esetleg koronavírust is tartalmazó aeroszol-cseppeket. Az eredmények azt mutatják, hogy a cseppek meglehetősen nagyok, és épp elég ideig a levegőben maradnak ahhoz, hogy bárki belélegezze őket. A Xangzhou egyetem kutatói azoknak a kutatásoknak a nyomán kezdtek el a témával foglalkozni, amelyek bizonyították, hogy a koronavírussal fertőzöttek székletében is megtalálható a vírus.

Azt már eddig is tudtuk, hogy ha felnyitott fedél mellett húzzuk le a vécét, széklettel szennyezett aeroszol-cseppek kerülhetnek a levegőbe. Épp ezért, ha a vécé és a fürdőszoba egy helyiségben van, érdemes fürdőszobaszekrénybe rejteni a fogkefét és a fogmosó poharat, hiszen aligha szeretnénk, hogy ezek a cseppek a fogkefénken landoljanak. Ha viszont az aeroszollal együtt terjedő széklet-részecskék vírussal fertőzöttek, akkor az eddigieken kívül még koronavírussal is megfertőződhetünk. A kínai kutatók modellje most megmutatta, hogy milyen veszélyes is mindez valójában.

Vécé 02

Fotó: Pixabay.com

A veszély különösen akkor óriási, ha ugyanazt a vécét gyakran használják, vagyis a nagyobb vendégségek és a nyilvános vécék akár fertőzési góccá is válhatnak, ha felhajtott fedéllel húzzák le őket, és a levegőbe kerülő aeroszol-cseppek még egy darabig belélegezhetők maradnak. A cseppek akár a földtől 0,9 méterre is lebeghetnek a levegőben, majd rátapadhatnak a közeli tárgyakra, onnan pedig a kezünkre, ruhánkra.

A tudósok ebben az esetben azt nem vizsgálták, milyen eséllyel kaphatjuk el ily módon a koronavírust. A vírus terjedésének leggyakoribb módja még mindig a köhögés és a tüsszögés. Ahol a vécén eleve nincs tető, ott természetesen nem lehet lecsukni sem, de ahol van, ott érdemes ezzel is csökkenteni a koronavírus terjedésének esélyét. Ez a saját otthonunkra is vonatkozik – már csak a fogkefe miatt is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?