Létrehozva: 2020.05.20.

Óriási hiba, amit sokan elkövetnek a mikróval

Sokan szeretik a mikróban felolvasztani a mélyhűtőben tárolt, fagyott húst. Vajon jó ötlet ez? Utánanéztünk.

Szerző Horváth Gabi

Ha rosszul olvasztod fel a húst, akár különféle betegségeknek, például az ételmérgezésnek is teret adhatsz. Így érdemes odafigyelni arra, hogyan olvasztod fel a mélyhűtött húsokat. Ha ügyesen csinálod, nemcsak beteg nem leszel az ételtől, hanem az élelmiszerhulladékod is kevesebb lesz.

De miért érdemes lefagyasztani a húst? A fagyasztás a húsofélék tartósításának gyors és kényelmes módja. Mivel a hús sok vizet tartalmaz, a megfelelő fagyasztási és kiolvasztási technikával ez a víz mindig olyan állagot vesz fel, ami a legjobb az ételnek. Ahhoz viszont, hogy tényleg optimális legyen az eredmény, már a fagyasztásnál is oda kell figyelni.

Fotó: Pixabay.com

A legjobb, ha a húst viszonylag gyorsan, a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten fagyasztod le, valamilyen mélyhűthető csomagolásban, például alumínium vagy műanyag fóliában, fagyasztótasakban, esetleg légmentesen záródó műanyag dobozban. A bolti csomagolás nem mindig jó, mivel ha nem légmentes, akkor a hirtelen fagyasztás tönkre is teheti a húst.

Fotó: Pixabay.com

Kiolvasztani viszont lassan érdemes, úgy, hogy a hőmérséklete legfeljebb 4 Celsius-fokos maradjon. Efölötti hőmérsékleten ugyanis gyorsabban szaporodnak a baktériumok. Ha pedig egyszer már kiolvadt, soha ne fagyaszd vissza. Ez ugyanis nemcsak a minőségét és az ízét rontja, hanem az esetleges baktériumokat is fertőzőképesen tartja – ezekkel pedig valószínűleg nem szeretnél találkozni a következő felolvasztásnál.

Ha szakszerűen akarod felengedni a húst, ebből a 4 eljárásból válassz.

A hűtőben

A húst soha ne szobahőmérsékleten engedd fel, mert a küldő részében már szaporodásnak indulhatnak a baktériumok, amikor a belseje még fagyos. Az egyenletes, hűvös hőmérséklethez viszont tökéletesen megfelel a hűtőgép „normál” tere. A húst az alsó polcra tedd, hogy ne csepegjen belőle semmi az alatta levő élelmiszerekre. Így viszont kétségtelenül több időbe kerül a hús biztonságos felengedése, mintha csak kitennéd a konyhapultra. Fél kiló darált hús felolvasztása akár egy napig is eltarthat, a nagyobb darab húsoké pedig akár két-három napig.

Fotó: Pixabay.com

Áztasd hideg vízbe

A hideg – soha nem meleg vagy forró! – víz segíthet gyorsabban felengedni a húst. Tedd a húst olyan edénybe, amelyik nem szivárog, és öntsd fel hideg vízzel. A vizet félóránként cseréld, de az is megoldás, ha folyó víz alatt hagyod. Fél kiló darált húst így egy óra alatt olvaszthatsz fel, másfél-két kiló húst pedig két-három óra alatt.

Használd a mikró felengedő funkcióját

A mikrosütő kiolvasztó funkciója biztonságos és gyors módja a hús felengedésének. Nézd meg a használati útmutatóban, van-e ilyen funkciója a készülékednek. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a mikróban nem olyan egyenletesen olvad fel a hús, mint a hűtőben vagy hideg vízbe áztatva. Egyes esetekben a hús bizonyos részei kiszáradnak, míg a többiek nem olvadnak fel teljesen. Mielőtt betennéd a mikróba, bontsd ki a húst a csomagolásból, és tedd egy mikróban is használható edénybe. Rendszeresen forgasd meg, hogy minden oldala átmelegedjen.

Ha a mikróban olvasztod fel a húst, felengedés után azonnal főzd vagy süsd meg, mivel az egyenetlen felengedés és a nedvesség vonzza a baktériumokat.

Fotó: Pixabay.com

Tedd fagyottan a tepsibe

A legpuhább végeredményt akkor kapod, ha a húst fagyottan teszed bele a serpenyőbe, és így kezded sütni, főzni. Arra azonban számíts, hogy a sütési, főzési idők a másfélszeresére nőnek ahhoz képest, mint ha friss vagy felengedett húst használnál.

A fagyott hús esetében egyes ételkészítési módszerek jobbak: a sütőben sült hús vagy szárnyas nyugodtan elkészülhet ezzel a módszerrel. Először a hús külső rétege melegszik át, de a sütési idő gondoskodik róla, hogy a belseje is elérje a kívánt hőmérsékletet. Bő olajban sütésnél, főzésnél és grillezésnél azonban jobb, ha inkább kiolvasztott húst használsz, ha azt szeretnéd, hogy belül is megfelelően átsüljön. Ahhoz, hogy a hús biztonságosan fogyasztható legyen, a belső hőmérsékletének is huzamosabb ideig 80 Celsius-fok fölé kell emelkednie.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?