Létrehozva: 2021.09.10.

A nyár illata még mindig a konyhában lengedez: Töltött paprikát az asztalra!

Az ősz ikonikus magyar fogása nem más, mint a töltött paprika. Talán nincs is még egy ennyire karakteres egytálételünk, mely szinte minden családban telitalálatos kedvenc.

Sokan gondolják, hogy a töltött paprika színtiszta magyar étel, pedig vélhetően a törököktől származik; hozzánk szerb, illetve rác közvetítéssel juthatott. De nemcsak mi vagyunk oda érte, hiszen a szerbek, a lengyelek, az arabok, az olaszok, a görögök és a spanyolok is szívesen töltenek paprikát – ám ezek többnyire erősen fűszeres fogások, és inkább előételként szerepelnek. A mi töltött paprikánk tekintélyes főfogás és jó nagy fazékban készül.

Fotó: Shutterstock

Szezonban a legfinomabb!

A töltött paprika a maga nemességében akkor tud igazán kiteljesedni, ha friss, zsenge paprikába kerül a töltelék és igazi paradicsomlével főzzük együtt – igaz, sűrítménnyel is készíthető. Nyár végén és ősz elején van az igazi szezonja, amikor friss a paprika és paradicsomos főzőlevét illatos zellerzölddel, lestyánnal lehet bolondítani. A sok friss mindenféle olyan ízbombát eredményez, hogy tényleg nem szükséges – sem a levét sem a húsgombócot – túlfűszerezni. A töltött paprika titka ugyanis a friss alapanyagok eredendő zamata.

Sokféle iskola létezik

Van, aki kimondottan édesre hangolja a paradicsomszószt, az igazi ínyencek viszont natúran hagyják, nem tesznek bele extrában cukrot, inkább engedik érvényesülni a paradicsom kissé savanykás ízét, mely szerintük igen jól passzol a töltelékhez. Akad, aki hígabbra, sokan viszont sűrűbbre főzik a szószt – ezt leggyakrabban rántással érik el. Érdekes, hogy olyan recept is létezik, ami rántásos alappal indít, ám a sűrítés mozzanatát legtöbben mégis a főzés végére hagyják.

A töltött paprika leve a főzés során besűrűsödik (Fotó: Ripost)

Abban mindenki egyetért, hogy a megfelelő ízhatás érdekében a megtöltött paprikáknak, illetve a húsgombócoknak együtt kell főniük a paradicsomos lével. Méghozzá gyenge tűzön, kíméletesen, hogy ne essenek szét.

 

Milyen legyen a húsgombóc?

A töltött paprikához klasszikusan darált sertéshúsból, főleg combból szokás a tölteléket elkészíteni, de marhából, csirke vagy pulykamellből is kiindulhatunk. A darált húshoz rizst keverünk, ezt a legújabb trend szerint bulgurral vagy kölessel helyettesíthetjük. Gyakran vita tárgya, hogy mennyi rizst kell adott mennyiségű húshoz adni, hogy tökéletes kegyen a töltelék. Nos, nem érdemes túl sokat.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A klasszikus magyar konyhában jártasok szerint 50 dkg húshoz 5 dkg rizs bőven elég. 1 kg húshoz ilyen módon 10 dkg rizzsel számolhatunk. Ha ezt az arányt tartjuk, soha, de soha nem lesz túl puha és ragacsos a töltelékünk. Ez a jelenség egyébként legtöbbször akkor alakul ki, ha valaki eleve puhára főzött rizst kever a töltelékbe. Érdemesebb a rizst csak félig megfőzve, esetleg nyersen belerakni a töltelékbe. A töltött paprika főzési ideje legalább 1 óra – ennyi idő alatt kutya kötelessége a rizsnek megpuhulnia.

 

Töltött paprika – recept

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 főre)

6-8 db tv paprika

Töltelék:

  • ½ kg darált sertéshús
  • 1 fej hagyma
  • 1 db tojás
  • 1 ek pirospaprika
  • 1/2 kk őrölt bors
  • 1 tk só
  • 5 dkg rizs
  • Szósz:

  • 5 db érett egész paradicsom
  • 2 l paradicsomlé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-1 szál zellerzöld és lestyán
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • Rántás:

  • 1-2 ek finomliszt
  • 0.5dl olaj
  • Fotó: Shutterstock

     

    Elkészítés:

  • A paprikák csumáját alulról egy kiskéssel körbevágjuk, majd kiemeljük. Minél kisebb rész vesszen a paprikából. Akad, aki csak benyomja a paprika csumáját, majd kihúzza – ehhez azonban rutin kell.
  • A paprikák magházát ügyesen ki kell vágni (Fotó: Shutterstock)

    1.A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat. Érdemes kevés olajon megdinsztelni a kockára vágott hagymát, és ebbe rakni a fűszereket (piros paprika és bors), így sokkal ízesebb és szebb színű lesz a töltelék. Sokféle recept létezik, némelyik fokhagymát, köményt, sőt majoránnát is felsorol a szükséges fűszerek közt. Lehet variálni…

     

    2. Töltsük meg a paprikákat, az esetleg kimaradó húspépből formázzunk gombócokat.

    Van, aki kanál segítségével tölti meg a parikákat, de a legtöbb háziasszony kézzel végzi a műveletet (Fotó: Shutterstock)

    3. Egy alkalmas méretű lábosban forraljunk fel kb. 1 liter vizet, mehetnek bele a zöldfűszer ágacskák, majd óvatosan helyezzük bele a megtöltött paprikákat. Mehet a lébe a só és a hagymafej is. Öntsük fel az alapot a paradicsomlével, igény szerint cukrot és sűrített paradicsomot is adhatunk hozzá. A kimaradt húsgombócokat felforrás után 20 perccel tegyük a lébe. Gyenge lángon bő egy-másfél órát főzzük a töltött paprikát. Néha nézzünk rá, nehogy túlságosan besűrűsödjön vagy alulról odakapjon. Amikor úgy érezzük, hogy minden megpuhult, gyenge rántással sűrítsük be a paradicsomszószt. Ellenőrizzük az ízeket, frissen, forrón tálaljuk a töltött paprikát.

    Sokan főtt krumplival szeretik a töltött paprikát, de van, aki kenyér nélkül el sem tudja képzelni! (Fotó: Halász Peca István)

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

    origo.hu

    Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

    metropol.hu

    Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

    ripost.hu

    Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

    magyarnemzet.hu

    Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

    origo.hu

    Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

    mindmegette.hu

    Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    ripost.hu

    Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    YESSS

    Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

    YESSS

    Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

    YESSS

    Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

    YESSS

    Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

    YESSS

    Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

    YESSS

    Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

    YESSS

    Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

    YESSS

    Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja