YESSS

Végzetes lehet a kutyákra a szúnyogcsípés

Sajnos négylábú kedvencünknek egy egyszerű szúnyogcsípés jóval több bajt okozhat, mint egy kellemetlen viszketés. Akárcsak a kullancsok, a szúnyogok is életveszélyes betegségek hordozói lehetnek és ezekért ma már nem is kell mediterrán tájakra utazni a kutyánkkal.
  • Szerző:

A szívférgesség – és a kevésbé ismert bőrférgesség – sajnos Magyarországon is elterjedt. A szúnyogok száma, amelyek átviszik egyik állatról a másikra a fertőzést, évről évre emelkedő tendenciát mutat. Elsősorban a vizes területeket kedvelik, de a lakásokban tartott szobanövények tálkájában összegyűlt víz, vagy a kertekben megmaradó pocsolyák, esővízgyűjtők vize is pont elég a szúnyoglárvák kifejlődéséhez.

„Ahhoz, hogy egy féreglárva elérje a felnőttkort, az eredeti gazdából vérszívás útján előbb be kell kerülnie egy úgynevezett köztigazdába, a szúnyogba” mondja Dr. Faluvégi András, a Gizmók Állatorvosi rendelő és Patika vezető orvosa.

Az itt 2-3 hét alatt fertőzőképessé váló lárva alakot újabb vérszívás útján oltja be a szúnyog következő áldozatába. A szívféreg lárvák a kutyában a bőrben és a szövetekben vedlések révén fejlődnek 2,5-3 hónapig, majd a vénás keringéssel a szívbe jutnak, ahol 3 hónap alatt érik el az ivarérettséget.

Hogyan ismerjük fel a betegséget?

A fertőzött kutyának általában kezdetben nincsenek tünetei, az állat akár évekig is tünetmentes lehet. A legelső tünet legtöbbször visszatérő, semmilyen szokványos kezelésre nem javuló köhögés és fáradékonyság lehet. A kutya a megszokott fizikai terhelést nem bírja, sokkal hamarabb elfárad, lihegni kezd, elfekszik, esetleg hirtelen összeesik, elájul! Később a has alján és a végtagokon vizenyős duzzanatok jelenhetnek meg, kedvencünk étvágytalan lesz, lesoványodik. A köhögés egyre súlyosbodik, az állat vért, véres váladékot köhöghet fel és hirtelen súlyos, életveszélyes állapotba kerülhet. Előfordulhat az is, hogy az előzőleg teljesen egészségesnek tűnő kutya egyik pillanatról a másikra összeesik és elpusztul, mert a szívféreg hirtelen elzárja a tüdő nagy ereit.

A legjobb megoldás a megelőzés

A betegség gyógyszeresen kezelhető, de esetenként a férgek műtéti eltávolítására is sor kerülhet. A kezelés azonban nem veszélytelen! Ezért is nagyon fontos a megelőzés! Ez féreghajtó készítményekkel történik, amelyeket egész évben havi szinten érdemes alkalmazni. Az első kezelés előtt minden 5 hónap feletti kutyánál szűrővizsgálat szükséges! Ennek oka, hogy ha kutyusunk már fertőzött, a megelőzésre használt készítmény embóliához vezethet. A vizsgálat ideje mindössze 10 perc!

Ez a betegség az emberre is veszélyes

Nem csupán kedvenceinket védjük a megfelelő készítmények használatával, hanem magunkat és családunkat is! A szív és a bőrféreg lárvája a szúnyogok útján az emberbe is bekerülhet. A szívféreg lárvái a tüdőbe jutva okozhatnak elváltozást, a bőrféreg lárvái pedig leggyakrabban a szemben és a bőr alatti területeken jelentkező csomók formájában okoznak bajt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?