Létrehozva: 2024.03.11.

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

Ha egy finom sütire vágysz, készítsd almás pitét! Olcsó, hamar kész van, és mindenki szereti. Mutatunk egy trükköt, amitől tökéletes lesz a tésztája!

Mindenki nagyija készített almás pitét, sokaknak van gyerekkorából emléke arról, hogy várják, hogy kész legyen az illatos süti. Valahogy azonban ha az ember maga készíti, mégse lesz olyan tökéletes, és ez nemcsak a nosztalgia miatt van: hanem azért is, mert van egy hozzávaló, amit mi már nem, de nagyanyáink még rendszeresen használtak a süteményekbe. Ez pedig nem más, mint a disznózsír. Az ízén egyáltalán nem lehet érezni, de a tészta állagán igen, hiszen a zsírtól sokkal omlósabb lesz, mint margarinnal. Ha kipróbálod ezt a receptet, biztos, hogy hamar visszatérnek a gyerekkori emlékek a nagyi almás pitéjéről!

Homemade,Organic,Apple,Pie,Dessert,Ready,To,Eat
Az omlós almás pite titka a disznózsír. Fotó: Brent Hofacker /  Shutterstock

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 12 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csom. sütőpor
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek darált dió
  • 1 tk fahéj
  • 1 csom. vaníliás cukor

Elkészítés: 

  • Egy tálban keverd össze az átszitált liszttel a sütőport, add hozzá a zsírt, és morzsold el benne. Mehet bele a tojás, a cukor és a tejföl; utóbbit kis adagokban add hozzá, míg rugalmas nem lesz a tészta. 
  • Szedd a kigyúrt tésztát két részre, formázz kis cipókat, és tedd be őket a hűtőbe egy órára.
  • Közben az almákat hámozd meg, vágd kisebb kockákra, majd keverd össze a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a fahéjjal. 
  • Vedd ki a tésztákat a hűtőből, az egyik cipót lisztezett felületen nyújtsd akkorára, hogy elférjen a tepsiben vagy a sütőformában. Szórd rá a darált diót, majd egyenletesen oszlasd el rajta az almát. A cipó másik felét is nyújtsd ki, majd tedd az egésznek a tetejére. Szurkáld ki villával, hogy távozni tudjanak a gőzök, majd kend be a süti tetejét egy felvert tojássárgájával. 
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 40 percig.

 

origo.hu

Rozsdatemető lett a Titanic másolatából - képek

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

borsonline.hu

„Már nem vagyunk együtt” – újabb sztárpár jelentette be a szakítását

vg.hu

Ukrán háború: Magyarország megvétózta az Európa Tanács határozatát

metropol.hu

Megsúgták az égiek, ez a 4 csillagjegy a legokosabb

mandiner.hu

Nézze meg, kivel pózolt Fico merénylője!

ripost.hu

"Mennem kell" - családja jelentette be a tragikus hírt, elhunyt a magyar újságíró

mindmegette.hu

Ezt a fűszert keverd a fasírtba és olyan finom lesz, mint még soha

ripost.hu

„Te akartál szerepelni...” – Palik László rendesen helyretette a magyar műsorvezetőt

ripost.hu

Kettészakad mára az ország: Mutatjuk, hol, milyen időjárás várható

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Tényleg meg kell pucolni a spárgát? Most kiderül

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak