Létrehozva: 2024.04.02.

Mi legyen a húsvéti maradékkal? Íme három remek recept

Megesik, hogy az ünnepek után bőven marad a sok finomságból, de ekkor már nem szívesen eszi meg őket az ember, hiszen ezekre is rá lehet unni. Hoztunk három receptet, melyekkel teljesen új ételt varázsolhatsz a maradékból.

Nehéz jól belőni a mennyiségeket a húsvéti lakomára, hogy vajon mennyi sonka, kalács és tojás fog elfogyni, így szinte minden háztartásban akad maradék. Akármilyen finomak is ezek, az ünnepek utáni napokon már nem szívesen jár rá az ember, ezért érdemes átalakítani a maradékot, vagyis felhasználni őket alapanyagként új fogásokhoz. Mutatunk három isteni receptet!

Classic,Easter,Ham,Dinner.,Top,View,Table,Scene,On,A
Minden húsvéti maradékot újjá lehet varázsolni! Fotó: Tatjana Baibakova /  Shutterstock

Leves a maradék sonkából

Hozzávalók:

  • 10 dkg sonka
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 0,5 liter tej
  • 0,5 liter alaplé
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

  • Olvaszd fel a vajat, pirítsd meg rajta a lisztet, majd öntsd fel a tejjel, az alaplével és a borral. Forrald fel, majd ízesítsd a tejszínnel és a fűszerekkel. Add hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és a felkockázott főtt sonkát. Pár percig rotyogtasd együtt, majd vedd le a tűzről a levest, és már tálalhatod is!

Máglyarakás maradék kalácsból

Hozzávalók:

  • 25 dkg kalács
  • 10 db alma
  • fél citrom leve
  • 3 ek vaj
  • fahéj
  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 12 ek darált dió
  • 8 ek baracklekvár
  • 1 ek porcukor

Elkészítés: 

  • A meghámozott almákat reszeld meg, add hozzá a citromlevet, szórd meg fahéjjal, majd a vajon párold meg.
  • Válaszd szét a tojásokat, a sárgájukat keverd a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, majd öntsd hozzá a tejet. Vágd vékony szeletekre a kalácsot, és áztasd bele a tejes-tojásos keverékbe.
  • Vajazz ki egy magas falú tepsit, majd béleld ki a tojásos tejben áztatott kalácsszeletek felével. Szórd meg a dió felével, pakold rá a párolt almát, majd mehet rá a dió másik fele. Takard be az egészet a kalácsok másik felével, majd a tetejét kend meg a baracklekvárral. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 40 perc alatt.
  • Közben a tojásfehérjékhez adj egy evőkanál baracklekvárt és egy evőkanál porcukrot, majd verd kemény habbá őket. Vedd ki a megsült máglyarakást a sütőből, oszlasd el a tetején egyenletesen a habot, majd további 10 percig süsd.
FAZÉK

Kívül ropogós, belül szaftos és omlós: a tökéletes sült csirke 3 titka

Fejedelmi lakoma a hétvégére!

FAZÉK

Kívül ropogós, belül szaftos és omlós: a tökéletes sült csirke 3 titka

Fejedelmi lakoma a hétvégére!

Szendvicskrém a maradék tojásból

Hozzávalók: 

  • 4 db tojás
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 dkg vaj
  • fél pohár tejföl
  • 1 ek mustár
  • petrezselyemzöld
  • só, bors

Elkészítés:

  • A keményre főzött tojásokat reszeld le nagy lyukú reszelőn, majd add hozzá az apróra vágott hagymát. Sózd, borsozd.
  • Keverd habosra a puha vajat a tejföllel és a mustárral, és add hozzá a reszelt tojáshoz. Mehet bele a petrezselyemzöld is. Addig keverd, míg krémes állaga nem lesz. Ha kész, tedd 1-2 órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

 

origo.hu

Dárdai Pál mégis maradhat a Herthánál?

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

mandiner.hu

„Egyre több keletnémet kérdi: miért kéne a nyugathoz hasonlítanunk?” – Katja Hoyer történész a Mandinernek

ripost.hu

„Te akartál szerepelni...” – Palik László rendesen helyretette a magyar műsorvezetőt

hirtv.hu

Újjáéled a magyar nemesség + videó

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Egy ember meghalt a dombóvári háztűzben, 23 tűzoltó próbálta megmenteni

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted, az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Így készül a legfinomabb sóskafőzelék – Jobb, mint a nagyié

FAZÉK

Tényleg meg kell pucolni a spárgát? Most kiderül

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod