Létrehozva: 2024.04.15.

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

Némelyik hagyma annyira csíp szeletelés, sütés közben, hogy nem lehet tőle megmaradni a konyhában. Sok házi praktika létezik a hatás enyhítésére, de mutatunk egyet, ami mindig, mindenkinek beválik!

A magyar konyhában gyakori alapanyag a vöröshagyma, így mindenkinek megvan az élmény, amikor szeletelés közben ablakot kell nyitni, vagy ki kell szaladni a konyhából megmosni a szemét. Rengeteg praktikát osztanak meg egymással az asszonyok, hogyan lehet a szemcsípést megúszni, például, hogy áztasd hideg vízbe a hagymákat, vagy vegyél egy korty vizet a szádba – de ezek vagy működnek, vagy nem, hiszen vannak igencsak mérges hagymák, amik minden próbálkozás ellenére megríkatnak főzés közben. 

Young,Beautiful,Hispanic,Woman,Cutting,Onion,Crying,At,The,Kitchen
Némelyik hagyma kegyetlenül tud csípni Fotó: Krakenimages.com /  Shutterstock

De miért csíp?

A hagymában nagy mennyiségben találhatók kénvegyületek, melyeket azért termel a növény, hogy ne egyék meg az állatok – és egyébként ezeknek is köszönheti a gyógyhatását. Ha megvágod a hagymát, a növényt alkotó sejtekből enzimek szabadulnak fel, melyek reakcióba lépnek a kénnel, és egy olyan gáz halmazállapotú vegyületet alkotnak, ami a levegőben szállva irritálja a szemet – ezért jönnek a könnyek. Vízzel érintkezve a vegyület felbomlik ugyan, de mivel vágás közben szabadul fel, ezért nem sokat ér, ha az egész hagymákat áztatod szeletelés előtt.

Nem víz, tűz kell ellene!

Többen tapasztalták már, hogy a hagymából kiszabaduló vegyületeket semlegesíti a nyílt láng – vagyis ha hagymaszeletelés közben begyújtod az egyik gázrózsát, akkor megúszod könnyek nélkül. Ezt a módszert kipróbálhatod akkor is, ha elektromos tűzhelyet használsz; egyszerűen csak gyújts egy gyertyát a hagymaszeleteléshez. Minél nagyobb a tűz, annál hatásosabb a módszer, de természetesen első a biztonság! Egyetlen gyertya is elegendő, ha elég közel teszed a vágódeszkához; persze arra figyelj, hogy szeletelés közben ne borítsd fel. Hogy miért működik a módszer, arra több magyarázat is lehetséges, az egyik, hogy a tűz semlegesíti, elégeti a hagymából kiszabaduló ként még azelőtt, hogy eljutna a szemedig. Egy másik elmélet szerint az égés miatt kevesebb oxigén kerül a levegőbe, így a szembe is. Bármi is az oka, a lényeg, hogy érdemes tenni vele egy próbát, ha nem akarsz legközelebb könnyek között szeletelni!

 

origo.hu

Hatalmas űrhajódarab zuhant egy farmra

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

borsonline.hu

„Már nem vagyunk együtt” – újabb sztárpár jelentette be a szakítását

vg.hu

Ebben a magyar városban nyílik a legújabb KFC – felkészül a Burger King

metropol.hu

Jennifer Aniston lebuktatta Rachel „hibátlan” frizuráit

hirtv.hu

Újjáéled a magyar nemesség + videó

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted, az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Így készül a legfinomabb sóskafőzelék – Jobb, mint a nagyié

FAZÉK

Tényleg meg kell pucolni a spárgát? Most kiderül

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod