Létrehozva: 2024.05.04.

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

Az elmúlt időszakban folyamatosan csökken bizonyos hitelek kamata, már csak az a kérdés, milyen hitelt éri meg most felvenni és mennyi pénzhez lehet így jutni. Ezt érdemes tudni a jelenleg elérhető kedvező kölcsönökről!

Ahogy javul a magyar gazdaság helyzete, és csökken az infláció, a kamatok is egyre lejjebb mennek, így egyre többen kapnak kedvet a hitelfelvételre. Ingatlanfedezet nélkül a legjobban egy személyi kölcsönnel vagy a Babaváró hitellel járunk, mivel előbbiek kamata sokat csökkent az elmúlt időszakban, utóbbi hitelösszege pedig nőtt, nem is kevéssel. Melyik hitellel járunk jobban és mennyi pénzhez juthatunk így? Íme a válaszok!

biztosítás, lakásbiztosítás, szerződés, hitel, hitelbírálat, kölcsön
A személyi kölcsönök kamata folyamatsoan csökken.  Fotó: 89stocker

Sokan vesznek fel mostanában személyi kölcsönt

Az MNB adatai szerint csak 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt, mintegy 54 milliárd forint értékben, ami jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az átlagosan igényelt hitelösszeg 2,4 millió forint volt.

Ez a személyi kölcsönök nagy előnye

Személyi kölcsön szabad felhasználásra is igényelhető. Ilyenkor nem szükséges a bank felé igazolni, hogy mire fordítjuk a kapott pénzt. Ráadásul ilyen kölcsön igényléséhez elég, ha minimálbért keresünk, ami 2024-ben nettó 177.400 forint, de van bank, ahol a nyugdíjasok alacsonyabb bevétellel is hitelhez juthatnak-írja a Bankmonitor. Azt viszont fontos tudni, hogy a szabályok szerint a nettó jövedelem legfeljebb 50%-a lehet a havi törlesztő 600.000 forintnál kevesebb fizetés esetén, a bankok azonban sokszor ennél óvatosabbak.

Kell bankszámla személyi kölcsön igényléshez?

A bankok többségénél szükséges, hogy legalább 3 hónapja bankszámlára érkezzen a jövedelem, és ez ott jól beazonosítható legyen. A vállalkozóknál más a helyzet, tőlük NAV jövedelemigazolást kérnek, így nem a bankszámláról tájékozódnak a bevételt illetően.

Mióta kell dolgoznunk ahhoz, hogy személyi kölcsönt kaphassunk?

Általánosan elmondható, hogy legalább 3 hónapja kell a jelenlegi munkahelyünkön dolgoznunk határozatlan idejű munkaviszonnyal ahhoz, hogy banki hitelt kapjunk. Előfordul azonban, hogy ez önmagában nem elég, hanem legalább 6 hónap folyamatos munkaviszonyt várnak el, és ebből legalább 3 hónapot kell a jelenlegi munkahelyünkön töltenünk. A folyamatosság azt jelenti, hogy ha a 3 hónapot megelőzően váltottunk állást, akkor ezek között nem telhet el 30 napnál több.

kölcsön, hitel, spórol, persely
Melyik a jobb, a személyi kölcsön vagy a Babaváró? Fotó: Ake Studio / Shutterstock

Személyi kölcsön vagy babaváró, melyik a jobb?

A kedvező Babaváró hitelt azoknak éri meg kihasználni, akik gyermekvállalás előtt állnak. A Babaváró mellett szól, hogy a gyermekvállalást tervező házaspárok jelentős kedvezményekben részesülhetnek a születendő babák után, illetve a tartozás törlesztése 3-3 évre fel is függeszthető, 3 születendő gyermek esetén pedig a maximálisan igényelhető 11 millióból egyetlen forintot sem kell megfizetni. A személyi hitelnek ugyanakkor nem feltétele a házasság, vagy a gyermekvállalás, akár egyedülállók, élettársak, vagy gyermeküket egyedül nevelők, nyugdíjasok is felvehetik - írja a Bankmonitor. Egy másik érv a személyi hitel mellett, hogy gyors az igénylése: a kért összeg az igénylés beadásától számítva akár pár napon belül a számlán lehet, míg a Babaváróé 10 nap körül van, ha minden szükséges papírunk megvan. A Babaváró hitel kamatmentessé válik, amint megszületik az igénylő házaspár első gyermeke, ezzel szemben a személyi hitelek kamata 11-12% körül van. Azt viszont nem árt tudni, hogy ha nem születik egy gyermeke sem 5 éven belül a Babavárót igénylő párnak, ugyanúgy piaci kamatozású hitellé változik a Babaváró is. Sőt, ilyen esetben büntetőkamatot is kell fizetni.

Melyikkel mennyi pénzhez lehet jutni?

A Babaváró hitel maximálisan igényelhető összege jelenleg 11 millió forint. A bankok zöménél a személyi hitel maximuma 8-10 millió forint. Két banknál (UniCredit, Erste) legfeljebb 12 millió forint, míg egy banknál (CIB Bank) akár 15 millió forint személyi kölcsön is igényelhető.

Melyik kölcsönnél mennyi a havi törlesztő?

A maximális, 11 milliós Babaváró hitel havi törlesztőrészlete (20 éves futamidő esetén) havi 50.417 Ft, amely már a kölcsön összes járulékos költségét is tartalmazza. Amennyiben a házaspárnak nem születik gyermeke, úgy ez a havi kiadás 130.000 Ft körüli összegre nő. Egy 11 milliós személyi hitelt viszont legfeljebb 8 évre igényelhetünk, ez havi szinten a legkedvezőbb ajánlat esetén is 175.455 forint törlesztőt jelent.

Létezik egy késleltetett fizetési megoldás is

Az MBH Bank a személyi kölcsönök tekintetében elsőként kínál a magyar piacon késleltetett fizetési megoldást, ami segíthet a törlesztésre való felkészülésben és a törlesztőrészlet családi költségvetésbe épülésében is. Az Időnyerő Személyi Kölcsön lényege, hogy a hitelfelvételt követő első 3 hónapban az ügyfeleket nem terheli fizetési kötelezettség, így az ezen időszak alatt felmerülő költségeket a negyedik hónaptól kell csak megfizetni. A késleltetett fizetés révén a személyi kölcsönt felvevők növelhetik a pénzügyi rugalmasságukat, átgondolhatják költéseiket, de hitelkiváltásra is használhatják a konstrukciót. Az Időnyerő Személyi Kölcsönt 2024. május 31-ig kérvényezhetik az ügyfelek - írja a profitline.hu.

 

 

origo.hu

Nevetséges közjáték az évszázad bokszmeccse előtt

ripost.hu

„Te akartál szerepelni...” – Palik László rendesen helyretette a magyar műsorvezetőt

borsonline.hu

Zseni vagy, ha megoldod: 10-ből 9 ember megbukik ezen a friss helyesírási teszten!

magyarnemzet.hu

Lisztes megalázása miatt dühös a lelépett Sztankovicsra a Fradi legendája

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

vg.hu

Merénylet a szlovák miniszterelnök ellen: Robert Fico üzenetet küldött a kórházi ágyáról

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

astronet.hu

Pünkösdi hosszú hétvégi horoszkóp 2024. május 18-20.: Békés és boldog ünnepet!

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

"Mennem kell" - családja jelentette be a tragikus hírt, elhunyt a magyar újságíró

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

ripost.hu

Ha így alszol éjszaka éveket fiatalodhatsz, már egyetlen éjszaka alatt is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google