Létrehozva: 2021.04.20.

A tökéletes nokedli receptjét osztotta meg a háziasszony: kapott hideget, meleget

A nokedli a legtöbb magyar ember étkezésében fontos szereplő, ez az a köret, ami csak igazán jól elkészítve ízletes. De milyen a tökéletes nokedli? Egy háziasszony megmutatta az ő verzióját.

Minden családnak megvan a maga nokedlireceptúrája, és a sok finom verzió közül bizony nehéz eldönteni, hogy melyik a legjobb. Mindezt figyelembe véve is kissé merész vállalkozás azzal előállni, hogy „enyém a tökéletes nokedli” – pláne, ha a kijelentés a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook-csoportban landol.

Örökös nagy kedvenc a nokedli! Fotó: Pixabay.com

Márpedig egy önbizalommal alaposan felvértezett hölgy épp ezt tette a minap. Tökéletesnek kikiáltott nokedlije azonban kissé megosztotta a háziasszonyokat, a recept valóságos kommentlavinát indított el. Íme a recept:

Tökéletes nokedli

„Sziasztok! Én nagyon sokáig küszködtem a tökéletes nokedli elkészítésével.... Vagy ragadt, mint a csiriz, vagy vért izzadtam, mire kiszaggattam. Íme, a TÖKÉLETES NOKEDLI RECEPTJE: 40 dkg liszt 1 teáskanál só 3 dl langyos víz 1 db egész tojás Összekeverve a sózott forrásban lévő vízbe szaggatjuk, amibe kis zsiradékot (zsír, olaj) tettünk. Hideg vízzel leöblítve szedjük a tálba. Jó étvágyat!”

Most akkor a tojás a lelke, vagy sem?

A recept láttán azonnal felkapták a vizet a tapasztalt háziasszonyok, a legtöbben nagyon kevésnek találták a 40 dekányi liszthez hozzáadott tojás mennyiségét. „Ez nem nokedli, hanem csiriz. A nokedlibe tojás kell!” – így hangzott a legerősebb kritika.

40 dkg liszt, 1 tojás, víz és só: ez lenne a tökéletes nokedli? (Fotó: Ripost)

„Nekem úgy tanították a nokedli készítést, hogy amennyi tojás, annyiszor 10 dkg liszt kell bele. Vizet nem teszek bele, de ahány ház, annyi szokás...” – tette hozzá egy másik háziasszony.

Valaki azt tanácsolta, hogy az illető használjon fele arányban réteslisztet, úgy sokkal rugalmasabb lesz a nokedli. A tökéletes nokedli receptjét megosztó hölgy itt még állta a sarat. „Lehet. Még úgy nem próbáltam, de sima liszttel is tökéletes! Igen, ahány ház, annyi szokás. Az én receptem a legolcsóbb.” Ez a kijelentés viszont végképp olaj volt a tűzre, sokak szerint pont a tojáson nem kéne spórolni nokedli esetében. „Ez konkrétan csiriz. Hiába van kipróbálva! Mi sok nokedlit eszünk, de nem ilyet, az biztos, a nokedlinek a tojás lelke, nem a liszt és víz!”- méltatlankodott egy tapasztaltnak tűnő tag. „Én fél kiló liszthez három tojást adok” – tette hozzá valaki. „Egy kiló liszthez hat tojás kell, de van, hogy többet is teszek bele.” – írta egy másik nő.

Lobogó forró vízbe kell szaggatni, ezen legalább nincs vita (Fotó: Ripost)

Odáig fajult a vita, hogy többen azt kérték, a csoport gazdája, a szaktekintélynek számító Valika mondjon véleményt. Nos, megtette: „Írtál egy nokedli receptet, de az a tökéletestől nagyon távol van. Ha nektek ez a finom, akkor az úgy van jól. De az, hogy ez a verzió a tökéletes, nem állja meg a helyét. Nálunk a hóka nem jön be, adunk arra, hogy szép legyen a nokedli színe is. Ehhez pedig kell bele tojás bőven. Ez a nokedli messze van a tökéletestől…” – tette hozzá a véleményvezér Valika, akinek véleménye háziasszonyok körében abszolút hitelesnek számít – okulásként pedig feltöltött egy jól működő nokedli receptet.

 

Valika nokedlireceptje:

400 g búzaliszt (BL55) 4 db tojás kevés víz 2 csipet só

Amire viszont mindenképp jó volt a nokedlitéma felvetése, hogy rengeteg új ötlet érkezett.

Medvehagyma, csalán, tök

Spenóttal, medvehagymával és csalánnal zöld lesz a nokedli (fotó: Ripost)

Az egyik háziasszony medvehagymát kever a nokedli tésztájába és úgy szaggatja ki, azt írta, isteni finom. Egy másik hölgy rendszeresen főz nokedlit csalánnal, illetve sütőtökkel bolondítva. Tegyük hozzá, spenóttal is működik. Friss íze mellett vélhetően a színe is csábítóvá teszi az ilyen nokedlit.

Jöhet a tej vagy a tejföl!

Nokedli, egy kis plusszal: a tejtől állítólag sokkal finomabb! (Fotó: Ripost)

Több asszony arról számolt be, hogy víz helyett tejjel könnyítenek a tésztán, mások a tejföl és víz keverékére esküsznek.

 

Szódavizes nokedli

Ez is egy remek ötlet a sok közül! Hozzávalók: rétesliszt, szódavíz, 2 tojás, só. Csak össze kell állítani, nem szabad finomra kikeverni. Kiszedés után kevés zsiradékkal átkeverem. Így mindig finomra sikerül, nem kemény nem ragadós!

Dús nokedli

A nokedli sok tojással az igazi! (Fotó: Ripost)

4 vagy 5 tojás, dupla annyi púpozott kanál liszt, ebben az esetben 8 kanál, 2 csipetnyi só. Felverem a tojásokat, hozzáteszem a lisztet. Széles fakanállal kikeverem egy kicsit a keverőtál oldalán olyan mozdulatokkal mintha kelt kalácsot dagasztanék. Hólyagosítom. Lobogó sós vízben kerek formátumú galuskaszaggatóba öntöm, és a fakanállal kiszaggatom. Van, amikor apróra vágott kaprot is teszek a felvert tojásokhoz. Isteni finom.

 

Durumlisztes nokedli

½ kg durum- vagy rétesliszt, 1/2 kg finomliszt, 5-6 tojás, só, kis víz. A nokedli alapot keverjük be. Sós forró vízbe szaggassuk. Ha feljött a víz tetejére, szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le. Mindig finom, pörgős, nem mászkos.

A nokedli technikája

A nokedli titka, hogy a tésztát épp csak össze kell keverni és nem szabad állni hagyni, mert akkor nyúlós lesz – úgy pedig igen keserves szaggatni. Legjobb, ha csak akkor keverjük be a tésztát, amikor a víz már majdnem forr. Pikk-pakk szaggassuk is ki.

Végül a tökéletes nokedlit posztoló hölgyet is megvédte valaki:

„Legutóbb ugyanúgy 1 tojással csináltam a nokedlit, mert sajnos nem volt több. És nem lett ragadós...”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!