ÉLETMÓDI

Szerző WB

Létrehozva: 2024.04.01.

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

A húsvéti locsolkodás elképzelhetetlen egy-egy kupica házipálinka nélkül. De mi van akkor, ha egész egyszerűen nem ihatunk, és nem azért, mert józanságot fogadtunk vagy vezetünk?

A másnaposság egy átmulatott éjszaka után nem meglepő, ám ha nem múlik el egyik napról a másikra, akkor elképzelhető, hogy alkoholallergiában szenvedünk.

"Bármire lehetünk allergiásak, így az alkoholra is. Ez igen ritka jelenség, ráadásul nem is nagyon derül rá fény, hiszen kevesen fordulnak orvoshoz az alkoholallergia okozta tünetekkel. Ha a szervezetünk nem képes lebontani az alkoholt, mert hiányzik az az enzim, amelyikre ehhez szükségünk lenne, akkor allergiás tüneteket produkálunk. Vagy az is megeshet, – mint más allergiák esetében –, hogy a szervezet betolakodónak érzékeli az adott anyagot, ezért elkezd antitestet termelni, hogy mielőbb megszabaduljon tőle. Amikor az antitestetek felszaporodnak, akkor hisztamin szabadul fel, amit a szervezet nem tud lebontani, ezért felgyülemlik, és ez különböző tüneteket produkál. Az is előfordulhat, hogy genetikailag nem tudjuk feldolgozni az italt" – árulta el dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos a Fanny magazinnak.

alkohol
Fotó: Pexels (illusztráció

Ilyen tünetei vannak:

1. Érzékeny bőr

Már az alkoholos ital elfogyasztása után nem sokkal, vagy másnap reggel azt tapasztalhatjuk, hogy a mellkasunk, nyakunk, arcunk kipirosodik, a bőrünk ezeken a területeken érintésre érzékenyen reagál.

2. Pöttyök

Ha nemcsak piros és érzékeny lesz a bőrünk, hanem még égő, vörös kiütések is megjelennek, azonnal keressük fel az orvosunkat, mert valamit nagyon nem tolerál a szervezetünk, valószínűleg az alkoholt.

3. Rossz közérzet

Ha felöntöttünk a garatra, akkor teljesen természetes, hogy a gyomrunk nem túl hálás ezért. Nincs étvágyunk, émelygünk, hányingerünk van és akár hasmenésünk is lehet. Ha másnapra sem múlnak el a panaszaink, sőt, görcsöl a hasunk, akkor indokolt egy kivizsgálás, ami az alkoholallergiára is kiterjed.

4. Hevesebben ver

Megeshet, hogy az italozás másnapján valahogy erősebben ver a szívünk, melegünk van, izzadunk, elvörösödünk, felmegy a vérnyomásunk, szédülünk. Ebben az esetben nagy valószínűséggel a májunkból hiányzik az az enzim, ami képes lenne az alkohol lebontására.

5. Duzzadt szemek

Ha a görbe éjszakát követően duzzadt szemekkel ébredünk, és ez a később sem akar elmúlni, akkor nem a fáradtság vagy az életkorunk a hibás, ez is lehet az alkoholallergia tünete. Ha a szánk is puffadt, akkor figyeljünk nagyon, hogy a nyelvünk nem kezd-e bedagadni, mert ha igen, akkor ne késlekedjünk, azonnal kérjünk orvosi segítséget, mielőtt légzési nehézség vagy fulladás törne ránk. Ha sokáig húzzuk az időt, akkor akár anafilaxiás sokkot is kaphatunk, ami az életünkbe is kerülhet.

6. Kifulladás

Ha a másnapot igyekszünk pihenéssel tölteni, mégis úgy érezzük magunkat, mintha éppen a Mount Everestet másznánk meg, nehezen veszünk levegőt, alacsony az energiaszintünk, akkor ideje gyanakodnunk, hogy allergiásak vagyunk az alkoholra. Mindenképpen menjünk el kivizsgálásra, hogy kiderüljön, a szívünk vagy a tüdőnk rendetlenkedik, vagy csak az iszogatásról kell lemondani.

 

Jó tudni!

Ha asztmás betegek vagyunk, akkor sokkal intenzívebbek lehetnek a tünetek, és súlyosabb lehet a szervezetünk allergiás reakciója.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!