Létrehozva: 2021.05.05.

3 konyha 3 fűszerkert, ezt ültesd el

Évente több ezer forintot is elkölthetünk családonként fűszerkeverékekre. Csábítanak a polcokon a különböző konyhák különleges fűszerkeverékei, de ilyeneket akár otthon mi magunk is nevelhetünk, választhatunk a magyaros, a mediterrán, de akár a keleti ízvilágból is.

Aki próbáltam az tudja, hogy a friss zöldfűszerek mennyivel ízletesebbé teszik az ételt, mint a bolti zacskózott szárítmányok. A sültcsirke tényleg sokkal finomabb, ha egy nagy csokor friss majorannát dugunk a belsejébe. A frissen sült pizza is friss bazsalikommal megszórva az igazi. Zöldfűszereket nem csak a kertben, de a teraszon és balkonládában is nevelhetünk, de számos fajtája díszítheti a konyhaablakban is, akár a hűvös téli napokon is.

  • Magyaros konyhakert

    Csombor (borsikafű, borsfű)

    A csombor egynyári növény, magról vagy dugványról szaporíthatjuk. A magokat közvetlenül a földbe vessük 3 cm mélyre, vagy csak szórjuk a talajra. Meleg- és fénykedvelő. Jól tűri a szárazságot. Friss magokat használjunk a borsfű termesztéséhez, mert egy év után a magok veszítenek életképességükből. Ritkítsuk ki úgy, hogy legyen 20 cm távolság köztük. Többször is vethetünk magokat tavasztól nyár közepéig. Vágjuk le őket, amint elérik a 15 cm magasságot, mielőtt kivirágoznának. Ha hagyjuk a magjait beérni, azok elszóródnak és a következő tavasszal kikelnek. Akasszuk fel kötegekben egy jól szellőző helyen. Amikor megszáradtak, szedjük le a leveleket a szárról és légmentes edényben tároljuk. A friss, szárított vagy fagyasztott leveleit bors helyett használhatjuk paradicsom-, bab és káposztafélékből készült ételek, valamint levesek, húsok halételek, sajtok ízesítésére és aromás ecet készítésére.

    Majoranna

    Évelő, de Magyarország időjárási viszonyai között egyéves növény. A magyar konyha ízeihez a XVI. Század óta tartozik a majoranna aromája, ezt is a törökök hozták el nekünk. Meleget, a napfényt és kiadós öntözést igényel. Ha folyamatosan szeretnénk szedni, akkor a szálakat mindig rövidre vágjuk vissza, így szép, folyamatosan friss ágaink lesznek. Kertbe márciusba vessük, simára elgereblyézett talajra szinte a talaj felszínére, mivel magja nagyon apró. Palántát a lakásban cserében is nevelhetünk márciusban. A palántákat május elején ültethetjük ki 50x20 cm-re. 10-15 szálat ültessünk egyszerre, így nagyobb termést kapunk. Húsokat főzelékeket ízesíthetünk vele.

    Zsálya

    Évszázadokkal ezelőtt az emberek úgy gondolták, ha zsálya nő a kertben, semmilyen betegségtől sem kell tartani. 50-80 cm magas növény egy mutatós évelő félcserje. Liláskék virágai május végétől július közepéig díszítik a növényt. A meszes, középkötött talajokat kedveli. Melegigényes, szárazságtűrő. A hótakaró nélküli hideg telek kárt tehetnek benne. A legjobb, ha palántáról ültetjük, de júniusban próbálkozhatunk a dugványozással is. A friss, zsenge hajtásvégeket, frissen szedett, szárított és fagyasztott leveleit sertés-, baromfi-, halhúsokhoz; paradicsomos és mindenféle zöldséges ételek ízesítésére. A zsenge tavaszi jól használhatók mindenféle húsos tésztákhoz is. Tavasszal a zsenge hajtásvégeket, a leveleket pedig folyamatosan szedhetjük.

    2. Mediterrán ízvilág

    Oregano

    A majoránna unokatestvére, szurokfű néven is ismert. Évelő, Szárazságtűrő, fénykedvelő, a téli hideget is jól tűri. A laza, lúgos kémhatású talajt szereti. cserépben tartva megpróbálhatjuk átteleltetni a lépcsőházban is. Szereti a napfényt, de a félárnyékot is eltűri, úgyhogy keleti fekvésű ablakban remekül elvan.

    Rozmaring

    Ha szerencsések vagyunk egész bokrot nevelhetünk belőle, alapvetően úgy kell vele bánni, mint bármilyen mediterrán növénnyel, mint például a leanderrel. Szereti a napfényt, dél-nyugati fekvésű helyen növekszik és illatozik nagyon, de nem bánja azt sem, ha csak félárnyékban tartjuk. A téli fagyok ellen takarással védjük, az edényben levőket fagymentes helyen teleltetjük.

    Bazsalikom

    A bazsalikom a legnépszerűbb mediterrán növény. Számtalan fajtája ismert, a bordóba hajló görögbazsalikomtól kezdve, a féltenyér nagyságú leveleket hajtó nápolyi fajtáig. Nem csak meleget, hanem erős, sok napfényt tűr és igényel. Ha nem kap elég napot, ízetlenné válik, majd elsorvad. A bazsalikomot rendszeresen öntözni kell. Szárítva és mélyhűtve is tartósíthatjuk leveleit, amit folyamatosan egész nyáron szedhetünk..

    3. Kelet varázsa

    Koriander

    Nem hiányozhat egyetlen keleti ételből sem, zöld leveleit apróra vágva a főzés végén keverjük az ételhez. Magját is használjuk fűszerként, amit érdemes egy kicsit kipattogtatni forró olajban és úgy keverni az ennivalóhoz. Nagyon sok napfényt igényel, ha cserépbe ültetjük lehetőleg déli ablak elé tegyük. Érdekes módon a fényigénye ellenére remekül tűri a fagyokat.

    Chili

    A thai, indiai, kínai konyha rajongói kedvelik az igazán csípős ízeket. Az ő kertjükből nem hiányozhat az erős paprika keleti változata a chili sem. Tarthatjuk nagyobb cserepekben is. Fény-, víz-, hő- és tápanyagigényes. Edényben tartva ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz az edényből könnyen eltávozhasson. A színes terméssel megrakott növények, nyáron, kora ősszel mind a kertben, mind a balkonon nagyon dekoratív látványt nyújtanak.

    Curryfű

    Ez a különös ízű fűszer örökzöld, bokros növésű törpecserje. Levele szálas, ezüstszürke, illatos.. Napos helyet, jó vízelvezető talajt igényel. Télálló. Ültethetjük fűszerkertbe, jól mutat nagyobb cserépben, más növények társaságában. Leveleit levesek, húsok, mártások ízesítésére használhatjuk.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

    origo.hu

    Drámai közelségbe került a III. világháború

    mandiner.hu

    Már megint a magyarok?! Olaszországban attól félnek, hogy a történelem megismétli önmagát

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

    vg.hu

    Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

    origo.hu

    Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

    lakaskultura.hu

    Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

    metropol.hu

    Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    ÉLETMÓDI

    Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

    ÉLETMÓDI

    Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

    ÉLETMÓDI

    Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

    ÉLETMÓDI

    Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

    ÉLETMÓDI

    Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

    ÉLETMÓDI

    360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

    ÉLETMÓDI

    Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

    ÉLETMÓDI

    Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!