Létrehozva: 2022.02.15.

Elárulta a szabolcsi háziasszony, hogyan lesz tökéletes a házi párizsi

Aki nem akar adalékanyagoktól és tartósítószerektől hemzsegő felvágottat enni, annak se kell lemondania a párizsi utánozhatatlan ízéről! Boros Vali erre is tud megoldást.

Semmivel nem hasonlítható  össze a párizsi íze, hiába legyintenek rá sokan: ez a felvágott a legjobb reggeli, és, ha minőségi alapanyagokból készül, nem csupán finom, de tápláló is. Ám sokan már le se veszik a boltok polcairól, hiszen tele lehet adalékanyagokkal, mesterséges színezékekkel és tartósítószerekkel. Ez főleg most aktuális kérdés, hiszen a koronavírus-fertőzésen átesettek rengetegen tapasztalták, hogy bár a fertőzést legyőzte a szervezetük, a vírus előhozott olyan gyulladásos bélbetegségeket, melyek mellett létfontosságú a tartósítószer-mentes étkezés. De párizsit nem csak a boltban lehet venni: néhány eszközzel, és egy jó recepttel magad is elkészítheted!

Fotó: Ripost

 

Boros Valit, a szabolcsi csodaháziasszonyt legtöbben a konyhai praktikáiról ismerik, több, mint százezer háziasszony követi az interneten, hogy milyen újabb csodával áll elő. Nem titkolja, hogy szeretne minél inkább visszatérni a gyökerekhez: vagyis tartósítószer- és adalékanyag mentes élelmiszereket tenni a család asztalára. Ehhez vegyszermentes konyhakertet tart fent, minden évben befőzi a bőséges termést, és saját vágású állatokból biztosítja maguk számára a húst. A hagyományos, adalékanyagmentes életmód mellett azonban nem kell lemondani a felvágottakról sem, Valika rendszeresen készíti a bolti termékek egészséges változatait otthon. Így nem maradhat ki a repertoárból a házi párizsi sem. Természetesen ennek a receptjét is megosztott a követőivel; érdemes egy próbát tenni vele, ha nem akarsz lemondani a párizsi ízéről!

Fotó: Boros Valéria (Facebook. Vali konyhája és kertje)

 

Néhány eszközt érdemes beszerezni a házi felvágott-készítéshez: Valika sonkaprést és kuttert, vagyis húsaprító gépet használ: utóbbi sokkal finomabbra darabolja a húst, mint a húsdaráló. Első kísérletezésnél használhatsz más aprítót is; a sonkaprés azonban szükséges kellék a házi felvágottakhoz.

 

A tökéletes házi párizsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés lapocka
  • 30 dkg zsírszalonna
  • 20 gramm só
  • 1 gramm gyömbér
  • 2 gramm szerecsendió
  • 1 gramm kömény
  • 1 gramm hagymapor
  • 2 gramm paprika
  • 18 dkg zúzott jég (hűti és lazítja a húst)
Fotó: Boros Valéria (Facebook. Vali konyhája és kertje)

Elkészítés:

  • Daráld apróra a húst és a szalonnát, majd add hozzá a fűszereket, és zúzd össze a jeget.
  • Ezután tedd bele az aprítóba vagy kutterbe a darált masszát, add hozzá a fűszereket és a jég felét, és pár percig járasd a gépet. Ezután add hozzá a jég másik felét, és addig őröld, míg homogén massza nem lesz.
  • Ha ez megvan, jöhet a prés: tedd bele a masszát, és az egészet tedd egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
  • Másnap a prést állítsd egy fazék vízbe úgy, hogy a víz addig érjen, ameddig a présben a húsmassza – ha alacsonyabban van, nyers marad a felvágott teteje.
  • 80 Celsius fokon abáld két és fél órán át a masszát – a sonkaprésekhez jár hőmérő is, így tökéletesen tudod szabályozni a hőfokot. A főzés után, ha kihűlt a massza, a préssel együtt a hűtőbe. Másnap már kivehető a présből a párizsi, és szeletelhető is.

 

Boros Vali elmondta, hogy az így készített párizsi fóliába csomagolva a hűtőben egy hétig áll el, de szeletelve és vákuumozva mindig fagyaszt le egy tíz szeletes adagot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Újabb nagyberuházást jelentett be Lázár János

metropol.hu

50 éves a Rubik-kocka, brit lap készített interjút a magyar feltalálóval

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!