Létrehozva: 2022.06.18.

Ezért nagyon fontos az apák napja

Június harmadik hétvégéjén az apákat ünneplik - írta közleményében a Kincs, emlékeztetve arra, hogy az apák napja megünneplését egy édesapja által felnevelt nő kezdeményezte az Egyesült Államokban 1909-ben, majd 1972-től vált hivatalos ünneppé a tengerentúlon.

 Magyarországon 1994-ben indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére, és ma már egyre többen ünneplik nálunk is az apákat, leginkább a fiatalabb korosztályban.
Az intézet szerint a gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával kialakított viszony.
Kutatások bizonyítják, hogy az aktív apai jelenlét a gyermekek és az apák életminőségét is javítja, több a boldogabb és elégedettebb az együtt élő apák és gyermekeik között. Míg régen főként a család eltartása és védelme volt egy férfi legfontosabb szerepe, napjainkban egyre többen vesznek részt a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában, a kisgyermekes apák mintegy háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás - írták.

Fotó: Pixabay


Közölték azt is, hogy saját felmérésük szerint ma már a szülések 60 százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban kedvezőbb szülésélményről számolnak be.
Az erősödő apai jelenlét és támogatás a várandósság és a szülés idején, de később, a kisgyermek gondozása során is jól érzékelhető. 2012 óta több mint tízszeresére nőtt a gyermekgondozási díjban részesülő férfiak száma - sorolták.
Az intézet hangsúlyozta: örömteli, hogy egyre több gyermek születik és él olyan családban, amelyben mind a két szülő jelen van.
Azt írták: 2015-höz képest csaknem másfélszeresére nőtt a házasságban születő kisbabák aránya, míg korábban a gyermekek fele (52 százaléka), ma már mintegy háromnegyede (70 százaléka) olyan családba születik, ahol házasok a szülők. Jelezték: ez rendkívüli növekedés, ami Európában csak Magyarországon történt meg az elmúlt években, ezzel az Európai Unió átlaga fölé emelkedett a házasságon belüli szülések aránya Magyarországon.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy 2010 óta megduplázódott a házasságkötések száma, és a csaknem 40 százalékos csökkenéssel hat évtizedes mélypontra esett vissza a válások száma. Ezen kedvező folyamatoknak köszönhető, hogy mára már mintegy százezerrel csökkent az egyszülős családok száma, azaz egyre több gyermeknek adatik meg, hogy mindkét szülőjével együtt éljen - olvasható a Kincs közleményében.
A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (Ficsak) az MTI-nek a vasárnapi apák napja alkalmából az MTI-hez küldött közleményében azt írta, az egyesület arra kéri a gyermekeket, hogy ezen a különleges napon öleljék meg édesapjukat, köszönjék meg nekik a sok szeretetet, törődést és a biztonságot, amelyet az édesapák adnak - sokszor láthatatlanul - a teljes családnak.
Hozzátették: idén is megrendezik a hagyománynak számító apáknapi ünnepségüket, ahol a szervezők az édesapák megbecsülésére és a minőségi együtt töltött idő fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.
Emellett online játékot is hirdetnek, a felhívás a Ficsak Facebook-oldalán található. Az egyesület édesapákkal kapcsolatos, kedvező hangulatú és üzenetű képeket vár, amelyeken az édesapák láthatók gyermekükkel, gyermekeikkel. Emellett azt kérik, a kép mellé írják oda a pályázók, mi az a három program, amelyet a leginkább szeretnek együtt csinálni. A játék fődíja egy családi belépő egy szabadon választható magyarországi bobpályára.
A Ficsak üdvözli - írták -, hogy a kormányzat igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy az édesapák anyagilag is minél nagyobb megbecsülést kapjanak, és ezáltal minél több gyermek szülessen Magyarországon.
Magyarországon - még ha nem is annyira elterjedt - de az édesapáknak is lehetőségük van igénybe venni a gyedet, a gyest, valamint a családi adókedvezményt - jegyezték meg.

origo.hu

Kilencedik bolygó: rejtélyes égitest a Naprendszerben

origo.hu

Az utolsó órában vagyunk: a franciák már Ukrajnában vannak

borsonline.hu

Az egész világ neki szorított: legyőzte a betegség a hollywoodi színészt

hirtv.hu

Ez várhat Szoboszlaira a Liverpoolban

ripost.hu

Most jött: robbanás történt, többen meghaltak

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

origo.hu

Keservesen nehéz időszakáról, terápiákról beszélt Király Viktor

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Fővárosi számlagyárügy: itt van minden, amit a Lánchíd túlárazásáról tudni érdemes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Így alszanak újabban a japán házaspárok: ezt teszi a feleség, ezt teszi a férj

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van