Létrehozva: 2022.06.03.

Ezért veszélyesek a kutyákra a kullancsok, már most kezdd meg a védekezést

Itt a szezon, érdemes védenünk magunkat ezek ellen a vérszívók ellen. Fontos, hogy a kedvencünkre is gondoljunk, hiszen a kullancsok a kutyákra is nagyon veszélyesek.

Köztudott, hogy a kullancsok milyen súlyos betegségeket okozhatnak az embereknél, elég csak a Lyme-kórra vagy az agyvelőgyulladásra gondolni. A kullancsok a kutyákra is veszélyesek, hiszen több olyan betegséget terjeszthetnek, melyek megfelelő kezelés hiányában akár halált is okozhatnak. Ezek a vérszívók egyre jobban elszaporodtak az enyhe téli időjárás miatt, így nem csupán akkor jelentenek veszélyt, ha az erdőt-mezőt járjuk: megtalálhatók parkokban, sőt, akár kertekben, udvarokban is. Így a kutyák folyamatos védelemre szorulnak, és nem csupán a nyári, de a téli időszakban is, hiszen enyhébb időben a téli hónapokban is jelenhet meg rajtuk kullancs. 

Leginkább mégis tavasszal és nyár elején jelentenek veszélyt. Az ebekben sokkal nagyobb számban előfordulhatnak, így alap, hogy egy kirándulás után átnézzük őket – de ennél többet is tehetünk azért, hogy a kullancsok a kutyánkra ne jelentsenek életveszélyt.

Woman,Checking,Dog's,Skin,For,Ticks,On,Blurred,Background,,Closeup
Kirándulás után mindig nézd át a kutyát! Fotó: Shutterstock


 Halálos kórt terjesztenek

Ha semmiféle védelem nincs egy kutyán, rengeteg kullancs telepedhet meg benne; de egyetlen fertőzött példány is elég, hogy beteg legyen tőle a kedvencünk. A Lyme-kór a kutyákra nézve is veszélyes: láz, bénulás, ízületi gyulladás és szívbelhártya-gyulladás is jelentkezhet, és sokszor nem is gyógyítható meg teljesen. Ez ellen van védőoltás, melyet az állatorvostól lehet kérni. A legsúlyosabb, és a leggyakrabban előforduló betegség a babéziózis, amit a kullancsok terjesztenek. A fertőzött kullancs csípése után általában pár napos lappangás után jelennek meg a kutyán a tünetek: levertség, étvágytalanság, magas láz, játék és séta elutasítása. Később sárgaság alakulhat ki, az állat vizelete elszíneződik, barnássá válik. A betegség során egy parazita a kutya vörösvérsejtjeit tizedeli meg, de közben az állat veséje is károsodik. A korai felismerés nagyon fontos, hiszen csak akkor éli túl az állat a fertőzést, ha időben kezelést kap. A legbiztosabb, ha valahogyan védekezünk a kullancsok ellen, így nem tesszük ki az ebünket a súlyos betegségeknek.

Labrador,Lying,On,Table,Checked,Up,By,Veterinarian
A babéziás kutya bágyadt, nem eszik, lázas. Fotó: Shutterstock


 Nyakörvek, csepegtetők és tabletták

Rengetegféle termék található a piacon, és nehéz közöttük eligazodni: ezek egy része távol tartja a kullancsokat, más része elpusztítja akkor, amikor szívni kezd a kutya véréből. Érdemes az állatorvossal egyeztetni, a mi kutyánk esetében melyik lenne a leghatásosabb, hiszen míg egy rövid szőrű kutyának tökéletes lehet a nyakörves megoldás, egy hosszú, sűrű bundájú kutyánál nem biztos, hogy hatásos. A védekezésre tablettákat is felírhat az állatorvos, melyek hónapokig védik a kutyát a kullancsoktól; léteznek olyan változatok, melyek szívférgesség ellen is védenek, de ezt csak akkor szabad adni a kutyának, ha negatív szívféreg-tesztje van. A spot-on vagy rácsepegtető készítmények általában egy hónapos védettséget adnak a kutyáknak; nagy hátrányuk, hogy nem vízhatlanok. A házi módszerek a legtöbb esetben nem hatásosak.


 

Removing,A,Tick,From,Cat,Or,Dog,Skin,With,Tick
Soha ne nyomd össze a kullancs testét, ha eltávolítod! Fotó: Shutterstock

Ha mégis kullancsot találunk

Akármilyen védelmet is biztosítunk a kutyánknak, érdemes nagyobb kirándulások után alaposan átnézni a bundáját, hiszen a szőrén beviheti a lakásba, és átmehet a gazdikra. A kullancsok legtöbbször az állat fején, a fülek mögött és a fül belsejében, az ágyékon, hónalji területen, a mancsokon és a száj belsejében szeretnek megtelepedni, így érdemes ezekkel a részekkel kezdeni az átnézést; de nem árt az egész szőrzetet átkutatni kullancsok után. Ha találtál benne vérszívót, fontos, hogy minél előbb szedd ki, hiszen ezzel csökkented a fertőzésveszélyt. Fontos, hogy semmilyen szert ne kenj a kullancsra, mert fuldokolni, öklendezni kezd, és a kutya véráramába üríti a kórokozókat. Használj kullancscsipeszt: simítsd le a szőrt, a csipeszt helyezd egészen a kutya bőréhez, majd a fejénél fogva, egy határozott mozdulattal húzd ki a kullancsot. Igyekezz, hogy a testét közben ne nyomd meg, hiszen ezzel is ürülhetnek kórokozók. Végül fertőtlenítsd le a csípés helyét.

origo.hu

Ezt mondta a Fradi edzője a drámai kupadöntő után

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

borsonline.hu

Vlagyimir Putyin üzent Robert Fico merénylőjének: Erre nincs mentség

metropol.hu

Kiadták a riasztást: drámai fordulatot vesz az időjárás, jég is eshet

vg.hu

Az oroszok váratlan helyen leltek irdatlan nagy olajmezőkre, és még ebből is baj lehet

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Nagy öröm Dárdainak ez a válogatott meghívó: poplegenda kürtölte világgá a hírt

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

ripost.hu

Tragédia érte Tóth Gabi szerelmét, Papp Máté Bencét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

100 dollárt kérnek ezért a farmerért, nincs is anyaga!

ÉLETMÓDI

Így alszanak újabban a japán házaspárok: ezt teszi a feleség, ezt teszi a férj

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!