Létrehozva: 2022.10.07.

Magyarországon minden 3. embernél alakulhat ki bőrdaganat

A fényvédők használatát a nyár után sem szabad abbahagyni!

Szerző Ripost

Ijesztő számok: a világon évente 2-3 millió esetet regisztrálnak, Magyarországon pedig minden 3. embernél alakulhat ki élete során nem melanoma típusú bőrdaganat az UV-sugárzás káros hatásai miatt. A Magyar Dermatológiai Társulat közreműködésével létrehozott www.okosananapon.hu weboldal azért jött létre, hogy széles körben felhívja a figyelmet a nem melanoma bőrdaganatok veszélyeire, az egész éves fényvédelem fontosságára, bőrtípusunk rizikófaktorainak megismerésére. A kampány indulásának időzítése nem véletlen: a fényvédők használatát a nyár végével sem szabad abbahagyni, alkalmazásuk minden évszakban fontos!

Fotó: Pixabay.com

Becslések szerint évente 2-3 millió esetet regisztrálnak világszerte, és ez a szám egyre csak növekszik Magyarországon is, ahol az utóbbi 20 évben megduplázódott a nem melanoma bőrdaganatok előfordulása. A bőr rákos megbetegedéseinek közel 90 százalékáért felelnek, kialakulásuk mögött leggyakrabban a bőrt érő és az évek során összeadódó UV-sugárzás okozta károsodás áll. Míg nyáron ma már egyértelmű, hogy védenünk kell a bőrünket, a hidegebb napokon hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a ruha által nem fedett területek ilyenkor is ki vannak téve a napsugárzás káros hatásainak.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Mi okozza a nem melanoma típusú bőrdaganatokat, milyen típusai vannak?

„Rengeteg kísérlet és bizonyíték van rá, hogy a leggyakoribb nem melanoma típusú bőrdaganatok kialakulásában az UV sugárzás elsődleges és meghatározó szerepet játszik” – mondta Prof. Dr. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász onkológus, a MH EK Honvédkórház főigazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke a www.okosananapon.hu oldalon található videóinterjú-sorozatban. Az ultraibolya (UV) fény bőrsejteket károsító hatása ráadásul életünk során összeadódik és felhalmozódik, folyamatosan gyengítve bőrünk saját immunvédelmét. Ennek eredményeképpen bőrünk nem képes teljesen regenerálódni, ami hozzájárulhat a bőrsejtek DNS-ének roncsolódásához és a bőrrák kialakulásához.

 

A nem melanoma típusú bőrdaganatok 99 százalékáért két típus felelős: a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) és a laphámsejtes karcinóma (laphámrák). Magyarországon ezt a két daganatos betegséget mostanra évente mintegy 20 ezer embernél diagnosztizálják. A bazalióma kialakulását leggyakrabban a többször elszenvedett napégés idézi elő, és habár általában nem képez áttéteket, mégis komoly pusztítást tud végezni a szövetekben. A laphámrák esetében sajnos az áttétképzés kockázata már jóval magasabb, megjelenéséért pedig a folyamatos UV-kitettség okolható. Ezek a bőrdaganatok általában középkorúaknál vagy az idősebbeknél jelentkeznek és leggyakrabban az arcon, a homlokon vagy a fejbőrön jelennek meg.

 

Mit tehetünk a nem melanoma típusú bőrdaganatok ellen, hogy ismerhetjük fel azokat?

A védekezést már gyermekkorban el kell kezdeni, de emellett fontos, hogy folyamatosan figyeljük bőrünk elváltozásait, és amint felmerül a bőrrák gyanúja, a lehető leggyorsabban kérjük ki egy bőrgyógyász szakorvos véleményét! Emellett tartsuk szem előtt idős szeretteinket is, hiszen ők jellemzően kevesebbet foglalkoznak bőrük állapotával, holott a nem melanoma típusú bőrdaganatok esetében ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

„Minden olyan növedék, ami a bőrön megjelenik, gyanús lehet. Ezek a bőrelváltozások nem feltétlenül kell, hogy színesek, pigmentáltak legyenek, lehetnek bőrszínűek, színtelenek is” – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Gyulai Rolland, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatója a www.okosananapon.hu oldalon található videóban. A szakmai szervezet arra ösztönöz mindenkit, hogy minden nap használjon bőrtípusának megfelelő fényvédőt, és töltse ki a szakmai szervezet közreműködésével létrehozott online tesztet.

A legfontosabb genetikai tényező a bőrtípusunk – teszteljük magunkat!

Általánosságban igaz, hogy minél sötétebb a bőrtípus, annál erősebb a természetes védettsége a káros napsugárzás ellen. De hiba lenne arra a következtetésre jutni, hogy ezek a szerencsésebb bőrtípusok kevésbé érintettek a különféle típusú bőrdaganatok kialakulásában.
Az www.okosananapon.hu oldalon található bőrtípus teszt segítségével néhány egyszerű kérdés megválaszolásával mindenki megismerheti a saját bőrtípusára vonatkozó kockázatokat, tanácsokat.

A www.okosananapon.hu weboldalon bőrgyógyász onkológus szakemberek interjúkban, podcastokban és cikkekben osztják meg a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elveszíti a háborút a Windows 11

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Elbűvölő. Erotika. Szépség" - Tóth Gabi fotói felrobbantották az internetet

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!