ÉLETMÓDI

Szerző WB

Létrehozva: 2023.12.03.

Kutyát kap a gyerek karácsonyra? Így lesz problémamentes az örökbefogadás

Egy kutya örökbefogadása mindig nagy öröm az egész család és az állat számára is. Beszéljük át az összes családtaggal és gondoljuk át, hogy a jelenlegi életkörülményeink lehetővé teszik-e, hogy hosszú távon gondoskodjunk róla.

1. Többet mond a fotónál

Elsőként nézzünk körül az alapítványok weboldalain vagy közösségi oldalain. Fontos, hogy ne csak a fényképek alapján döntsünk. Olyan állatot válasszunk, aki leginkább illik a személyiségünkhöz és az életvitelünkhöz.

 

2. Őszinte sorokkal

Az örökbefogadás előtt a legtöbb menhely kér a családtól egy úgynevezett bemutatkozó levelet. Ennek az a célja, hogy a menhely munkatársai megismerhessenek bennünket és segíthessenek a megfelelő választásban.

 

3. Nyitva áll a kapu

Miután sikerült kiválasztani a kutyát, előre egyeztetett időpontban és helyszínen találkozhatunk, játszhatunk vele. A közös séta kiváló lehetőség az ismerkedésre, hiszen sokat megtudhatunk a leendő kedvencünkről. Ez az első lépés a kötődés felé.

 

4. Mégis, kit választanánk?

Szakemberek általában azt javasolják, hogy ne csak egy kutyát vigyünk el sétálni, hanem akár hármat, négyet is. Ezáltal jobban megismerhetjük az állatokat, így könnyebben dönthetünk arról, kit szeretnénk magunkkal vinni haza.

kiskutya, kutya
Fotó: Pixabay

5. Töltsünk együtt több időt

Nem elég csupán egyszer meglátogatni a számunkra szimpatikus kutyust. Minél többször menjünk el, vigyük sétálni, játszunk vele. Sokkal rosszabb a család és kutya számára is, ha később derül ki, hogy mégsem illenek össze.

 

6. Jöjjön az egész család

Sok helyen elvárás, hogy az egész család jelen legyen a megismerkedésen. Ez nemcsak az állatnak fontos, de nekünk is segít abban, ha esetleg valamelyik családtag nem találja meg a közös hangot a kutyával.

 

7. Barátság első látásra 

Ha szeretnénk a háziállatunk mellé társat, őt is vigyük magunkkal a látogatásokra, hogy kiderüljön, jól kijönnek-e egymással. Tapasztalatok szerint kan és szuka kutyák, valamint két szuka kutya általában könnyebben alkalmazkodik egymáshoz, két kan kutya esetén azonban több időre van szükség.

 

8. Szökik a kutya!

Az örökbefogadás előtt gyakran a menhely munkatársai előzetesen is felmérik a gazda életkörülményeit. Ilyenkor ellenőrzik a kerítés állapotát, hiszen ha az állat hosszabb ideig volt a menhelyen, előfordulhat, hogy egy ideig még visszavágyódik, és esetleg megpróbálhat elszökni.

 

9. A kertben is biztonságban

A szakemberek a kert elrendezését is felmérik, hogy szükség esetén tanácsokkal lássák el az új gazdit abban, hogyan alakítsa át állatbarát kertté. Gyakran a bútorok elhelyezése okoz gondot, mivel az állatok szívesen másznak fel rájuk, ami balesetet okozhat.

 

10. Legyen időben beoltva

Mielőtt hazavinnénk a kutyát, kérdezzük meg a szervezet munkatársaitól, hogy elvégezték-e a kötelező oltásokat. Általában az ivartalanítás, kötelező oltások, a mikrochipezés és a parazitamentesítés után, egészséges állapotban adják át a kutyákat.

 

11. Méretre szabva

A legtöbb felszerelést a kutya mérete és igényei szerint kell kiválasztanunk, ezért csak akkor kezdjük el a vásárlást, amikor már tudjuk, milyen kutyát szeretnénk örökbe fogadni. Írjunk egy listát a szükséges holmikról, legyen otthon például állateledel, fekhely, etető és itató tál, nyakörv, hám, póráz, utazáshoz szájkosár, kutyajáték, jutalomfalatok.

 

12. Óvjuk meg a balesettől

A kutyánk érkezése előtt készítsük elő az otthonunkat. Kijelölhetünk számára egy saját helyet a lakásban, ahol elhelyezhetjük a fekhelyét, etető- és itatótálját, valamint játékait. Zárjuk el az éles tárgyakat, veszélyes anyagokat, mosószereket, mérgező növényeket és vegyszereket.

 

13. Veszélyes páros

Egy olyan otthonban, ahol kisgyermek van, előnyös lehet egy "pihenő boxot" kialakítani vagy beszerezni a kutyának. Ez azért fontos, hogy az állatnak legyen egy saját területe, ahol nyugodtan pihenhet vagy relaxálhat.

 

14. Tanuljon az iskolában

Egy kutyaiskola nemcsak könnyebbé teheti az együttélést, de segít kialakítani a gazdi és kutya közötti harmóniát is. Itt az állatok leküzdhetik esetleges berögzült viselkedésüket, és mi is megtanulhatjuk, hogyan alkalmazkodjunk hozzájuk és hogyan neveljük őket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fucsovics Márton nem állt ki a meccsére, közleményt adott ki

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!