DIÉTA

Ez történik a testeddel, ha egy hét alatt ötször is tojást eszel reggelire

A tojás megítélése hol jobb, hol rosszabb: hol kárhoztatják, hol dicsérik a táplálkozástudományi szakemberek. Vajon mi a helyzet most? Szabad tojást reggelizni vagy inkább jobb hanyagolni ezt az ételt?

A legtöbb embernek a koleszterin jut először eszébe a tojás szó hallatán. Mások szerint viszont kimondottan zsírégető ételről van szó. Vajon melyik állítás az igaz? Ártalmas vagy hasznos heti 4-5 alkalommal tojást fogyasztani?

Tojás 01

Még mindig vissza kell fognunk a tojás fogyasztását?
Fotó: Pixabay.com

Lássuk először is a koleszterin kérdését! Egy tojásban 185 milligramm koleszterin van, ezt már régóta tudjuk. Az amerikai étrendi ajánlások mostanában viszont már nem szabják meg tételesen, hogy egy nap alatt mennyi koleszterint lehet fogyasztani. Bár korábban a naponta ajánlott koleszterin mennyisége is szerepelt az ajánlásokban, egy idő óta az a hivatalos álláspont, hogy nem általában a koleszterin számít, hanem annak fajtája is. A szakértők szerint mostanság a telített zsírsavak és főleg a transzzsírok azok, amelyekkel óvatosan kell bánni, és az elfogyasztott cukor mennyiségét is érdemes korlátozni. Ennek fényében vajon még mindig érdemes erősen korlátozni a tojás fogyasztását?

Kétféle koleszterin: az egyik árt, a másik használ

Ez a kérdés különösen akkor merül fel, ha az általában vett koleszterin helyett a „jó” és a „rossz” koleszterinben gondolkodunk. Több tanulmány állítja, hogy a „jó”, azaz a HDL koleszterin mennyisége nő a szervezetben, ha valaki napi 1-3 tojást fogyaszt el. A szakértők szerint pedig minél magasabb ennek a koleszterin-típusnak a mennyisége, annál jobb. A HDL koleszterin ugyanis képes hozzákapcsolódni a „rossz” LDL koleszterinhez, amelyik többek között az érelmeszesedésért is felelős, és segíteni, hogy az kiürüljön a szervezetből.

Tojás 02

A tojásban levő kolin nagfyon fontos az anyagcsere megfelelő működéséhez!
Fotó: Pixabay.com

Ha ugyanis a szervezetben elegendő HDL koleszterin van, ez az „rossz”, LDL koleszterinhez hozzákapcsolódva elősegíti, hogy az LDL koleszterin a véráramon keresztül eljusson a májba. A máj dolga pedig az, hogy az ártalmas koleszterint a belekbe juttassa, és így a szervezet a székleten keresztül megszabaduljon a „rossz” koleszterintől.

A tojás az anyagcsere egészségét is segíti

Tojás 03

A fogyásban is segíthet, ha tojást reggelizel!
Fotó: Pixabay.com

A tojás ezen kívül még egy rendkívül fontos tápanyagot tartalmaz, a kolint, amelyhez égető szükségünk van az anyagcsere egészséges működéséhez. Több kutatás is igazolja, hogy azok a túlsúlyos emberek, akik zsírszegény étrendet követnek, és mellé kolinban gazdag reggelit, például tojást fogyasztanak, ugyanolyan kalóriabevitel mellett is többet fogynak, mint azok, akik ugyanilyen paraméterek mellett a szénhidrátban gazdag reggelire, például egy zsemlére szavaznak. Egy tojással pedig a napi kolin-szükségletünk 20-25 százalékát is magunkhoz vehetjük. A kolin ráadásul abban a folyamatban is szerepet játszik, amelynek során a máj a belekbe juttatja az ártalmas koleszterint, vagyis segít abban, hogy a szervezet megszabaduljon ettől a vegyülettől.

 

És ezeket olvastad már?