ÉLETMÓDI

Ez a legjobb módszer a szakértők szerint harag esetén

Megbocsátani hasznos és nemes. De mégis hogyan?

Mindannyian kerülünk olyan helyzetbe az életünk során, amikor harag, düh, indulat fog el bennünket. Szinte mindegy is most, hogy ez éppen jogos, vagy adott esetben nem is nekünk van igazunk – ez semmit nem változtat a tényen, hogy az érzés megszületik bennünk, és sokszor teljesen eluralkodik rajtunk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szakértők szerint ez nem csupán azért káros, mert a kapcsolatot rombolja, hanem saját magunknak is pusztító, hiszen a negatív érzés és indulat lelkileg, mentálisan is rengeteg káros hatással bír, melyek akár fizikai szinten is megmutatkoznak. Vérnyomásunk megnő, szorongani kezdünk, pulzusunk megemelkedik, a tartós harag pedig növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, rosszat tesz a keringésnek és az arra hajlamosaknál migrént okoz.

Íme néhány tipp, hogyan kezelhetjük ezt az érzést!

Figyelemelterelés

Minél inkább dühünk kiváltó okára gondolunk, annál tartósabban ragadunk benne a negatív spirálban. Tedd félre a témát, és keress olyasmit, ami biztonsággal leköti a figyelmed. Legyen szó akár egy jó filmről, egy kiadós edzésről vagy a hobbiddal való tevékenységről: kellemes érzések veszik át a negatívak helyét.

Kreativitás

Az indulatok által felszabaduló energiákat vezesd le kreatív módon: ha van érzéked és ambíciód az alkotó jellegű tevékenységhez, akkor rajzolj, fess bútort, rendezd át a lakást, esetleg készíts egy különleges ételt. Kimondottan előnyös módon tudod így használni a veled történt kellemetlenséget.

Vizsgálódj

Ne feledd, hogy minden két emberen múlik. Bármekkora igazságtalanság is történt veled, te is részese voltál, te is kellettél hozzá. Ha másképp nem, akkor úgy, hogy olyan emberrel vagy helyzettel működtél együtt, akivel és ahol nem kellett volna. Másokat megváltoztatni nem tudsz. Önmagadat viszont igen. A harag legrosszabb része a tehetetlenség. Ha végiggondolod, hogyan tudsz másképp cselekedni legközelebb, hogyan tudod megvédeni magad, illetve elkerülni a hasonló szituációkat, akkor feloldódik a tehetetlenség érzése, és megnyugvásra lelsz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?