EZO

Ma estétől különleges csoda az égen! 10 éve nem láthattál ilyet!

Nem mindennapi történésnek lehetsz szemtanúja az éjszakai égbolton január 20-tól február 20-ig. 5 bolygó ritka együttállását nézheted meg. Legutoljára 2005-ben volt erre példa. Ne hagyd ki!
  • Szerző: B.D.

Az elkövetkező 4 hétben káprázatos égi jelenséget láthatsz  , ha elég bátor vagy ebben a hideg időben a hajnali keléshez, mivel a napfelkelte előtti 1-1,5 óra az az időpont, amikor valóban lehetőséged lesz rá, hogy szemügyre vedd. Január 20-tól február 20-ig 5 bolygó szokatlan együttállását fedezheted fel az égen.

Alapvetően a Jupiter, a Mars, a Vénusz és a Szaturnusz észlelhető egy időben, egy vonalban az égbolton, de ma estétől a Merkúr is bekapcsolódik ebbe a felállásba. Az 5 fénylő bolygó egyenes vonalú felsorakozására legutóbb 2005-ben volt példa. Január vége felé ráadásul a fogyó Hold is feltűnhet mellettük, ami igazi különlegességnek számít.

Csak felhőtlen, tiszta időjárási viszonyok között tudod majd megcsodálni őket, és az sem árt, ha beszerzel egy távcsövet. Attól is függ, hogy mennyire láthatod egy vonalban ezeket a bolygókat az égen, hogy hol laksz. De az biztos, hogy elsőnek a Jupiter fog megjelenni, majd a Mars, a Szaturnusz, a Vénusz, és végül a "ködös" Merkúr is becsatlakozik.

Dr. Alan Duffy ausztrál csillagász azt nyilatkozta, hogy:

Lényegében ez a csodálatos látvány fordulat a világegyetemben. Minden egyes bolygó a saját pályáján halad, ezért ez az együttállás rendkívül ritka, feltétlenül érdemes megnézni!

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?