Létrehozva: 2021.11.02.

Ha így sütöd a hurkát, biztosan nem durran ki

Beköszöntött a hideg, itt a disznótoros ideje! De sokszor még a leggyakorlottabb szakács serpenyőjében is kidurran a hurka, és oda az igazi élvezet. Ezzel a trükkel azonban garantáltan egyben marad!

Nincs is jobb, mint egy isteni sült hurka és kolbász vacsora, főleg, ha sikerül házi disznótoroshoz jutni. Erre a fejedelmi lakomára kevesen mondanak nemet, főleg, ha friss házi kenyér és savanyúság is kerül a tányérra. Jó ebéd vagy vacsora lehet belőle, és az biztos, hogy a család nem fog maradékot hagyni. Azonban nagyon sokszor hiába minden gondosság a sütésnél, csak kidurran a hurka. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elkerülni!

Nagy csalódás, ha szétdurran a sütőben a hurka. Fotó: shutterstock

A titok nyitja, hogy a hurkát soha ne kezdd el forró sütőben sütni. Tedd tepsibe, és legfeljebb 150 Celsius fokra tekerd fel a hőfokot. Sokan azt hiszik, azzal tesznek jót, ha megszurkálják a hurkát, pedig ennek pont az ellenkezője igaz: a szúrások helyén hajlamos szétrepedni a bél! A lassú sütés, alacsony hőfok akkor is tanácsos, ha tűzhelyen, serpenyőben sütöd; ekkor mindenképpen tegyél rá fedőt. Akár tűzhely, akár sütő, a hurka alá mindig kerüljön egy kevés zsiradék és víz.

Egyáltalán nem célravezető szurkálni. Fotó: shutterstock

Vannak, akik nem szeretik lefedni sülés közben a hurkát, hiszen úgy nem lesz roppanós a bőre; nekik nincs más választásuk, mint szurkálni. Ám nem feltétlen kell, hogy kidurranjon a szurkálástól, elég bevetni egy kevés fogpiszkálót; az így szúrt lyukak mellett távozni tudnak a gőzök, és nem reped meg a bél.

Szurkálás helyett segítség lehet a fogpiszkáló. (Fotó: Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Sok háziasszony egyéb trükköket is bevet, érdemes kipróbálni őket. Célszerű például sütés előtt 10-15 percre hideg vízbe áztatni a hurkákat, mert ettől rugalmassá válik a bőr, és kisebb az esély rá, hogy szétdurranjon. Fontos az is, hogy megbízható helyről származzon a hurka, és lehetőleg legyen jó minőségű, friss. Sütésnél 20 perc után forgasd meg a hurkákat, de figyelj rá, hogy ne ragadjon le az edény aljára. Ha már szép piros kívülről, ki lehet venni a sütőből, és nincs más hátra, mint a tálalás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk