FAZÉK

Ha így sütöd a hurkát, biztosan nem durran ki

Beköszöntött a hideg, itt a disznótoros ideje! De sokszor még a leggyakorlottabb szakács serpenyőjében is kidurran a hurka, és oda az igazi élvezet. Ezzel a trükkel azonban garantáltan egyben marad!
  • Szerző:

Nincs is jobb, mint egy isteni sült hurka és kolbász vacsora, főleg, ha sikerül házi disznótoroshoz jutni. Erre a fejedelmi lakomára kevesen mondanak nemet, főleg, ha friss házi kenyér és savanyúság is kerül a tányérra. Jó ebéd vagy vacsora lehet belőle, és az biztos, hogy a család nem fog maradékot hagyni. Azonban nagyon sokszor hiába minden gondosság a sütésnél, csak kidurran a hurka. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elkerülni!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nagy csalódás, ha szétdurran a sütőben a hurka. Fotó: shutterstock

A titok nyitja, hogy a hurkát soha ne kezdd el forró sütőben sütni. Tedd tepsibe, és legfeljebb 150 Celsius fokra tekerd fel a hőfokot. Sokan azt hiszik, azzal tesznek jót, ha megszurkálják a hurkát, pedig ennek pont az ellenkezője igaz: a szúrások helyén hajlamos szétrepedni a bél! A lassú sütés, alacsony hőfok akkor is tanácsos, ha tűzhelyen, serpenyőben sütöd; ekkor mindenképpen tegyél rá fedőt. Akár tűzhely, akár sütő, a hurka alá mindig kerüljön egy kevés zsiradék és víz.

Egyáltalán nem célravezető szurkálni. Fotó: shutterstock

Vannak, akik nem szeretik lefedni sülés közben a hurkát, hiszen úgy nem lesz roppanós a bőre; nekik nincs más választásuk, mint szurkálni. Ám nem feltétlen kell, hogy kidurranjon a szurkálástól, elég bevetni egy kevés fogpiszkálót; az így szúrt lyukak mellett távozni tudnak a gőzök, és nem reped meg a bél.

Szurkálás helyett segítség lehet a fogpiszkáló. (Fotó: Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Sok háziasszony egyéb trükköket is bevet, érdemes kipróbálni őket. Célszerű például sütés előtt 10-15 percre hideg vízbe áztatni a hurkákat, mert ettől rugalmassá válik a bőr, és kisebb az esély rá, hogy szétdurranjon. Fontos az is, hogy megbízható helyről származzon a hurka, és lehetőleg legyen jó minőségű, friss. Sütésnél 20 perc után forgasd meg a hurkákat, de figyelj rá, hogy ne ragadjon le az edény aljára. Ha már szép piros kívülről, ki lehet venni a sütőből, és nincs más hátra, mint a tálalás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?