Létrehozva: 2016.01.15.

Íme a legolcsóbb recept, mely mindig megmenti a vacsorát!

Ebben a komoly hidegben leginkább egy jó forró levesre vágyunk. Ahhoz, hogy gyorsan kerüljön az asztalra, érdemes feltankolnod a mélyhûtõdet alaplével. Ebbõl aztán 10 perc alatt csodaleveseket varázsolhatsz!

Rengeteg recept kezdődik úgy, hogy vegyél egy liter alaplét... de persze sokan leveskockáért nyúlnak, pedig az nagyon egészségtelen! De ki tárol otthon több liter alaplét? Akár te is megteheted, nagyon egyszerű elkészíteni! Figyelj csak!

Csirke alaplé

Mennyiség: 1,5 liter

Elkészítési idő: minimum 1,5 óra

Hozzávalók:

2 liter víz

3 db csirke farhát

1 nagy fej vöröshagyma,  felkockázva (vagy 2 db kisebb egészben)

1 fej fokhagyma, egészben

2 szál nagy sárgarépa, felkarikázva

1 szál fehérrépa, felkarikázva

1 karalábé, felkockázva

½ zeller, felkockázva

2 ág kakukkfű

1-2 ág friss zsálya

2-3 szál petrezselyem

1 babérlevél

5 szem egész bors

só ízlés szerint

 

Lépésről lépésre:

1. A zöldségeket pucold meg és a fokhagyma kivételével vágd nagyjából azonos méretűre.

 

2. A csirkét tedd egy méretes, hideg vízzel teli edénybe és forrald fel. Folyamatosan szűrd róla a víz tetején keletkezett habot.

3. Az összes zöldséget és fűszert tedd vízbe, de a sóval még várj!

4. Takarás nélkül gyöngyözve, alacsony lángon főzd minimum 1,5 órán keresztül.

      

5. A kész levest szűrd le. Ízlés szerint sózd. Amikor kihűl, a zsír kiül a tetejére, amit könnyen leszedhetsz róla.

TIPPEK:

- A zöldségeket azért érdemes egyenlő nagyságúra vágni, hogy egyenlő arányban főjenek és így egyenletesen ízesítsék a levest.

- Mindenképp takarás nélkül főzd az alaplevet, mert ahogy párolog, a benne lévő zöldségek, fűszerek és húsok íze tömörödik. Így lesz a leves íze egyre intenzívebb.

- Nagyon óvatosan bánj a sóval, mert ahogy a leves redukálódik, az ízek felerősödnek. Érdemes csak a végén sózni.

- A húst mindig hideg vízben tedd fel főni és alacsony lángon, lassan forrald fel. Ez hosszabb időbe is beletelhet. Ne hagyd lobogva forrni, gyöngyözve lesz legfinomabb a leves! Az állandó alacsony hőfok adja a leves szép színét is.

- Másfél óra elég ahhoz, hogy egy könnyű alaplevet kapj, viszont ez az idő lehet hosszabb is és így tartalmasabb lesz a levesalapod is. 

 

ÍGY TÁROLD:

a.)  Adagokra bontva, mélyhűtőben több hónapig eláll az alaplé. A legfinomabb levesek kiindulópontja, csak előveszed és már alkothatsz is!

b.)  Kevesebb helyet foglal az alaplé, ha besűríted! Alacsony hőfokon,  gyöngyöztetve főzd jó 3-4 órán át, így 1/3-ra sűrűsödik. Ezzel egy ízletes esszenciát kapsz, amit akár jégkocka rekeszekben is lefagyaszthatsz. Szinte minden ételt feljavít! Levesekhez, ragukhoz, főzelékekhez, könnyű szószokhoz Egy-egy kockátárolókban tarthatunk és adott esetben olvasztás nélkül használhatjuk fel a kívánt ételhez.

 

Ha szeretnél még több egészséges ételt kipróbálni, kukkants be Marton Adrienn honlapjára!

Vagy látogass el a Facebook oldalára!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

mandiner.hu

Hont András: „Tóta W. is becsicskult!”

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet