FAZÉK

Só helyett citrom: Profi séfek elárulták a titkot, hogyan lesz mennyei a legegyszerűbb étel is

Akármilyen rutinos valaki a konyhában, a profi séfek titkaiból mindig van mit tanulni. Olyan trükköket osztottak meg, amik konyhaművészetté varázsolják a mindennapi főzést.
  • Szerző:

Még azok az ételek is finomabbak lehetnek, amiket már vagy százszor elkészítettél, ha beveted a profi séfek trükkjeit. Ugyanis sokszor pár apróság is elég, hogy olyan legyen a hétvégi ebéd vagy a vacsora, mintha egy étterembe ültetek volna be. Az biztos, hogy ezekkel a trükkökkel minden vendégedet le fogod nyűgözni, és még a legprimitívebb fogás receptjét is mindenki el fogja kérni. Egy online fórumon profi séfek adtak tippeket a háziasszonyoknak arról, milyen rafinált apróságok teszik tökéletessé az ételeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem titkolóztak, elárulták a titkaikat a profi séfek (Fotó: pixabay.com)

Használd az orrodat

Ha bizonytalan vagy benne, hogy milyen fűszert adj a még rotyogó ételhez, nyisd ki a fűszertartót, és szimatolj bele. Sőt, az a legtutibb, ha a fedőt is leveszed a fazékról, és ott is megszagolod. Ha rossz az összhatás, akkor válassz másik fűszert. Ugyanígy többféle fűszert is „össze tudsz szagolni” egymással.

Nem mindig só kell

Ha ízetlennek érezzük az ételt, egyből a sóhoz nyúlunk, pedig profi séfek szerint sokszor inkább citromra, vagy valami egyéb savas hozzávalóra van szükség.

Citromlé 01

A citrom előcsalogatja az ízeket (Fotó: pixabay.com)

Szinte minden ételnek jól áll a citrom

Ha úgy érzed, valami még hiányzik az ételből, adj hozzá egy kevés sót, borsot és citromot, mert ezek a hozzávalók kiemelik az ízeket.

Ne feledd a kóstolást

Mielőtt tálalsz, mindig kóstold meg az ételt, de főzés közben is érdemes többször is megnézni, milyen az íze.

Réántott hús 01

Tálalás előtt mindig kóstold meg az ételt! (Fotó: pixabay.com)

A kevesebb több

Az átlagos háztartásokban 3-4-szer annyi sót és vajat használnak főzéskor, mint az éttermekben, és ez az oka, hogy egészen más íze van a házi kosztnak. Néha érdemes visszavenni a mennyiségből.

Maradj a tűzhely mellett

Egyértelműnek tűnik, de valójában nagyon sokan elszaladnak e-mailt nézni, takarítani, olvasni, miközben fő az étel, és a legtöbb konyhai katasztrófa ezekben a percekben történik.

A hús mindig akkor ég le, amikor kiszaladsz valamiért öt percre (Fotó: pixabay.com)

Hasznosíts újra

Ha szószt készítesz, azt a vizet használd hozzá, amiben a tészta főtt. Sokkal sűrűbb, gazdagabb lesz a végeredmény, mintha csapvizet használnál.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A zserbó, amivel a nagyit is lepipálod
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?