FAZÉK

Soha többet nem pukkad ki a hurka és a kolbász, ha így sütöd

Szurkálni? Nem szurkálni? A leggyakorlottabb háziasszonyon is képes kifogni a hurka és a kolbász. Pedig pofonegyszerû a megoldás - nagyanyáink is így sütötték, ezt figyeld!
  • Szerző: Ripost

Beköszöntött az ősz, ilyenkor kerülnek a boltok polcaira a disznótorosok, így a hurka és kolbász. Sokan imádják sülve a szaftos, omlós finomságot: kenyérrel, mustárral, savanyúsággal. Bármelyik étkezésnél meg lehet sütni egy adagot, reggel pont úgy elfogy, mint vacsorára, és  a család soha nem fog ráunni.

Azonban nagyon sokszor fordul elő, hogy az ízléses tálalásnak lőttek, mert a legnagyobb körültekintés és gondosság ellenére is szétdurran a kolbász vagy a hurka – és ebből a szempontból teljesen mindegy, serpenyőben vagy tepsiben sütjük. És sokszor az is mindegy, megszurkáltuk-e őket; így is, úgy is kettérepednek.

A régi asszonyok titka a sütés módjában rejlett: nem sütötték együtt a hurkát és a kolbászt, és nagyon óvatosan bántak a hőfokkal.

1. Kolbász sütése

Tedd lábasba vagy tepsibe, és tégy alá egy evőkanál disznózsírt. Középmeleg sütőben, lassan süsd meg. Az alacsony hőfoknak köszönhetően nem fog szétpukkanni.

2. Hurka sütése

A véres és májas hurkát lábasba vagy tepsibe tedd, és nem túl forró sütőben kezdd el sütni. Megszurkálni nem szabad, mert a szúrások helyén hajalmos szétszakadni a bél.

Tűzhelyen, serpenyőben mindig fedő alatt süsd! Tegyél alá kevés zsiradékot, majd tíz perc sülés után vedd le a fedőt, és pirítsd készre.

Utána már csak tálalnod kell!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?