FAZÉK

Szabad-e megenni azt a tojást, aminek a sárgájában vérpötty van?

Minden háziasszony látott már ilyen tojást; és joggal merül fel a kérdés, vajon romlott-e. Most egy szakértő elárulja, mit jelent a pötty. És ez még nem minden; egyéb tojás-rejtélyekről is lerántotta a leplet...
  • Szerző:

A tojással mindenki óvatosan bánik, hiszen ha már nem ehető, nagyon könnyen ételmérgezést lehet kapni tőle. Nem csoda, ha ijesztő látvány a vérfolt a közepén. A Huffington Post magazinnak azonban egy igazi baromfiszakértő magyarázta el, hogy mit jelent, és ártalmas-e.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Michael Darre a baromfitudományok professzora a Connecticut-i Egyetemen, és könyvet is írt a szárnyasok szakszerű tartásáról, sőt: maga is vezetett már farmot, így a kisujjában van minden tojásügyben. Elmondta a magazinnak, hogy sokan azt hiszik, a vörös pötty azt jelenti, hogy a tojás megtermékenyült, miközben a valóság az, hogy a tojásba kerülhet egy kis szövet a tyúk petefészkéből, ahogy megindul a pete a tojáscsatornába. Legtöbbször házi tojásnál fordulhat elő, hiszen a nagyüzemi válogatásnál átvilágítják a tojásokat, és nem kerülhet be a forgalomba, amiben folt van. Ezzel együtt a vérpöttyös tojás nagyon is ehető, bár érdemes a vérfoltot kiszedni belőle egy késheggyel.

Fotó: Pixabay

A professzor további tojásanomáliákat is megmagyarázott: például a fehérjében úszkáló barna folt nem más, mint egy apró szövetdarab, ami a tyúk testéből szakadt le, ahogy a tojás haladt odabent az útján – és ettől még ehető. Kiderült, hogy dupla sárgájú tojásokat csak a nagyon fiatal és a nagyon idős tyúkok tojnak A sötét tojássárgája jót jelent: méghozzá azt, hogy a baromfi elég zöld növényt és bogarat csipegetett, így sokkal táplálóbb lesz a tojás is, sőt: kevesebb benne a koleszterin.

És ezeket olvastad már?