MEDICINA

Hátborzongató mikroszkópos fotók, így támadja az emberi sejteket a koronavírus!

Csak első ránézésre tűnnek ártatlannak azok a felvételek, melyeken az látható, ahogy a koronavírusok „felzabálnak” egy emberi sejtet.

Az idő előrehaladtával egyre több mindent tudunk meg a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, az általa okozott megbetegedésről, illetve arról, hogy miként is fertőz maga a kórokozó.

A Dundeei Egyetem virológiai tanszékének tudósai nemrég például azt vizsgálták, hogyan támadja és fertőzi meg az emberi sejteket az koronavírus. A folyamatot ráadásul nem csupán megfigyelniük sikerült a szakembereknek, hanem a világon elsőként részletgazdag felvételeket is tudtak készíteni az eseményről – írja a New York Post internetes kiadása.

A nagy teljesítményű elektormikroszkóppal készül fotók 30-50 gigabyte méretűek, tehát 1000-szer nagyobbak, mint egy átlagos okostelefon kamerájával készített kép. A látványos felvételeken pedig egy ember emésztőrendszeréből vett sejt (kék-zöld) látható, amit több tucat koronavírus (fehér) vesz épp támadás alá.

A fehér színnel jelölt Sars-Cov-2 koronavírusok megtámadnak egy emberi sejtet. (forrás: MEDICALXPRES)

A kísérlet során a tudósoknak azt sikerült megállapítania, hogy a koronavírus megfertőzni, és szaporodni is képes az emberi emésztőszervek bizonyos sejtjeiben. Ez a megállapítás megmagyarázhatja azt a tényt, hogy koronavírusos betegek kicsivel több, mint egyharmadánál akut hasmenéssel jár a fertőzés, és a beteg székletből is kimutatható a vírus.

A fehér színnel jelölt Sars-Cov-2 koronavírusok megtámadnak egy emberi sejtet. (forrás: MEDICALXPRES)

„Nagyon örülök, hogy a kísérletünk sikerrel járt, ugyanis ezeket a fotókat hozzáadtuk a koronavírusról szóló globális tudástárhoz (IDR), így bárki letöltheti ezeket a világ bármely pontján. A tudósok végre megnézhetik, hogyan támad meg egy emberi sejtet a Sars-Cov-2 koronavírus” – fogalmazott Jason Swedlow, a Dundeei Egyetem vezető sejtbiológusa.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?