Létrehozva: 2016.12.13.

Lelkünket öltözteti ünneplőbe a zene

Interjú Izaki Maszahiro karmesterrel, az Újévi Tánckoncert megálmodójával

A különféle társadalmak másként ünnepelnek.  

Az európai ember ünnepel, elegáns, díszes ruhát ölt, társadalmi eseményre megy és mosolyogva koccint az Újévre szeretteivel, barátaival, és búcsúztatja az Óévet. A szolnoki lakosok igen szerencsések, hisz hatodik éve a városukban tartja újév köszöntő tánckoncertjét a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, ahol a zene és tánc öltözteti a nézők lelkét szép ruhába és idézi fel az emlékeiket, kinek-kinek a maga módján.

2017. január 7-én hatodik alkalommal, Szimfonikus táncok alcímmel mutatják be a már társadalmi eseményként jegyzett újévi tánckoncertet, melynek megálmodója Izaki Maszahiro, japán karmester. Interjúnkban az érzékek játékáról, a zene által megnyitott lelki útról és az idei programról kérdeztük. 

Hogyan hat az érzékeinkre az a zene, amikor egy nagy létszámú szimfonikus zenekar szólaltat meg egy melódiát? Miben rejlik ennek a különleges, egyedi hatásnak a titka?

I.M.: Egy sportcsarnokban megrendezett koncerten a hallgatóság mindenképpen hatásosabb, izgalmasabb élményre számít, mint egy hangversenyteremben. Hasonló hatásra, mint amit a cirkuszban, vagy akár egy sporteseményen lehet megélni. A színpadon megjelenik egy nagy létszámú zenekar, a kórusok, a táncosok… ez valóban olyan érzés, mintha egy nagy formátumú cirkuszi előadás részese lenne az ember. Amikor a koncert kezdetén a közönség meghallja a zenét, látja a felvonuló kórusokat, táncosokat, szembesül azzal a különleges atmoszférával, amit egy ilyen nagyszabású esemény teremt. Ekkor mindenről megfeledkezve adja át magát egy olyan katartikus élménynek, ami abban a pillanatban megfellebbezhetetlenül egyedi és megismételhetetlen. Nem véletlen ez, hiszen a hallgatóság ekkor testközelben, élőben, saját szemével, saját fülével érzékelheti mindazt, ami a színpadon történik több száz szereplő közreműködésével.    

Hogy lehet az, hogy egy-egy tánc, ritmus könnyeket vagy épp álmodozó mosolyt képes csalni az arcunkra?

I. M: Miért hat meg minket a zene és a tánc? Nem tudom erre a választ, de feltételezem, hogy az ok az emberi lények által életre keltett művészetek dinamizmusában keresendő. Az emberek mindig empátiát mutatnak embertársaik érdekes és csodálatos cselekvései iránt. Az empátia fokának függvényében ez néha könnyekhez, máskor mosolyhoz, vagy álmodozáshoz vezet. Ez természetes, hiszen minden, amit emberi lény alkot, emberi érzelmekkel telített.

A 2017-es újévi tánckoncerten milyen műsorra számíthatunk?

I.M.: A 2017-es újévi tánckoncert repertoárján dinamikusabb és ritmikusabb zeneművek szerepelnek, mint az elmúlt években. Most találkozhat a közönség pár standard darabbal, latin, magyar és angol művekkel, valamint egy picivel egzotikusabb és provokatívabb darabokkal is, mint eddig. Arra számítok, hogy ez a multinacionális zene katartikus élményt jelent majd, és fergeteges hangulatot fog teremteni.

Idén is közel 300 szereplő működik közre az esemény megvalósításán, táncosok, énekkarok, zenészek. Mikor próbálnak, hogyan érik össze az Ön által megálmodott atmoszféra, mely évről évre visszatérő sikerként söpör végig a közönségen?

I.M.: Meglepő módon, csak egyszer próbálunk, éspedig az előadás előtt. Számomra ez mindig maga a csoda. Sajnos a többszöri próba sok munkát, időt és kiadást jelentene a résztvevő együtteseknek, mindez ráadásul az év elején…. És akkor még nem is említettük, hogy minden csoportnak számos saját előadása van a szilvesztert megelőző időszakban. Ebben a nehéz helyzetben mindenki egyénileg készül, a főpróbán összeadjuk tudásunk legjavát, és együttműködünk a cél érdekében. Ez persze nagyfokú professzionalizmust feltételez.

Már hat szezonon túl vagyunk, amióta Ön megalkotta a tánckoncert műfaját. Hat teltházas sportcsarnok, hat egymástól merőben más zenei stílus, koreográ5ai és művészi megoldás. Hogy tekint vissza az eddigi tánckoncertekre? Mit vár a 2017. évi újévi tánckoncerttől?

I.M.: A legnehezebb kérdés számomra az, hogy milyen lesz a következő? Minden eddigi koncertnek megvolt a sajátos, egyedi koncepciója és témája. Ez számomra fő-zeneigazgatóként nagy felelősséget, és nehéz munkát jelentett. Ugyanakkor azt hiszem, hogy az új, érdekes célok kitűzése megakadályozza a modorosság kialakulását és újabb sikerekhez vezet. A különböző tánccsoportokkal és kórusokkal való együttműködés mindig nagy hatással volt rám, és új dolgokra ösztönzött. Bízom benne, hogy a 2017-es újévi tánckoncert is új inspirációkat ad majd számomra.

 

ÚJÉVI TÁNCKONCERT

Szimfonikus Táncok

2017. január 7. 19 óra, Szolnok

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!