MEDICINA

Nem tudsz aludni éjszaka? Lehet, hogy ez a teljesen ártalmatlan szokás az oka

Sokan a lefekvés előtti utolsó pillanatra időzítik ezt a teljesen hétköznapi teendőt. Ám szakértők szerint nem a legjobb ötlet, és az álmatlanság csak egy sok közül, amit okozhat...
  • Szerző:

Adja magát a zuhanyzás elalvás előtt, hiszen nincs is jólesőbb érzés, mint tisztán és frissen bebújni a ropogós ágyneműbe. Van, aki az egyéb otthoni teendői miatt halogatja a legutolsó pillanatra a tusolást, mások pedig kimondottan azért választják a lefekvés előtti fél órát, mert kellemes érzés tusolás után ágyba bújni. Ám a zuhanyzás elalvás előtt nem tesz jót a szervezettel, hiába tűnik úgy elsőre, hogy felfrissít.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bármennyire is jólesik a zuhanyzás elalvás előtt, többet árt, mint használ. Fotó: Pixabay.com

1. Nehezebben alszol el

Horkolás alvási apnoé

Sokan nem is tudják, hogy az esti tusolás miatt nem tudnak elaludni. Fotó: Pixabay.com

Bármennyire is úgy érzed, hogy ellazít az elalvás előtti tusolás, valójában teljesen összezavarja az alvási ritmusodat. A pihentető alvás egyik feltétele, hogy a testhőmérséklet viszonylag alacsony; ugyanis a szervezet úgy készül fel a pihenésre, hogy lehűti magát, emiatt borzongunk, ha álmosak vagyunk. A zuhanyzás azonban megemeli a testhőt, és ettől a szervezeted teljesen összezavarodik. Emiatt érdemes az esti tusolást legalább két órával lefekvés előtti időpontra tenni; máskülönben sokkal nehezebben szenderedsz el.

2. Felgyorsítja a pulzusodat

A zuhanyzás elalvás előtt kimerültté tehet másnap. Fotó: Pexels.com

A forró zuhanytól szapora lesz a szívverés, mivel a meleg víz megemeli a vérnyomást. Szakértők szerint a túlságosan forró fürdő kifejezetten ártalmas, hiszen stresszhatás éri miatta a szívet. Ha túl gyors a pulzusod, felületesen fogsz aludni, forgolódsz, és kialvatlan leszel másnap.

3. Akár hízást is okozhat

A lassabb anyagcsere miatt alattomosan kúsznak fel a plusz kilók. Fotó: 123rf

Túl az alvászavarokon, a zuhanyzás elalvás előtt még hizlalhat is. Ha vacsora után mész tusolni, azzal összezavarod az anyagcserédet; ugyanis az emésztés során megnő a vérbőség a gyomor tájékán. Ám, ha tusolsz evés után, a test többi részére áramlik a vér, így elégtelen lesz az emésztés. Érdemes a tusolást legalább fél órával a vacsora utánra időzíteni.

4. Árt a hajadnak

Az esti hajmosás nem tesz jót a hajaddal. Fotó: Pixabay.com

Ha este mosol hajat, és nem szárítod meg eléggé, nedves lesz a párna, és ezáltal el tudnak szaporodni a baktériumok. Hosszú távon ez fejbőr-viszketéshez, korpásodáshoz vezethet. Érdemes a hajmosást inkább nappalra, esetleg reggelre időzíteni.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezekből a karácsonyi sütikből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?