OTTHONKA

Szórj csiliport a kertedbe, eszméletlen lesz a hatás

Nem csupán a konyhában veheted hasznát ennek a csípős fűszernek, a kertedet is megszórhatod vele! A hatás nem fog elmaradni; mutatjuk, hogyan csináld.
  • Szerző:

Bizonyára nem sokszor hallottál róla, hogy lehet a kiskertben csiliporral permetezni; pedig a biokertészek szerint ez a módszer igencsak hatásos. Ezt a csípős fűszert ugyanis nem szeretik a rovarok, és hosszú időre távol tarthatod vele őket. Akik kipróbálták már, milyen csiliporral permetezni, úgy tapasztalták, hogy a levéltetveket eltünteti, de az egyre szemtelenebb poloskákat is távoltartja. Mutatjuk, hogyan használd a kertben a csiliport!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Permetezőre itt is szükséged lesz, hiszen valahogy a növények levelére kell juttatnod a port; ehhez egy kisebb, szórófejes flakon is elég, ha csupán néhány virágot szeretnél levéltetű ellen lekezelni, de nagyobb területre érdemes legalább egy ötliteres, túlnyomásos permetezőt beszerezned. A permetezést ugyanis meg is kell ismételned például egy kiadós eső után.

Fotó: Pixabay.com

Attól, hogy bio szerről van szó, ugyanúgy be kell tartani bizonyos biztonsági előírásokat, mint a vegyszereknél. Bár élelmezés-várakozási idő nincsen, a védőfelszerelés nagyon fontos, hiszen elképzelni is kellemetlen, milyen lehet, ha a bőrödre vagy a szemedbe kerül a permet. Ezért kesztyűt és védőszemüveget mindenképpen viselj, miközben a csiliporos permettel kezeled a növényeidet, de egy maszk sem árthat.

Fotó: Shutterstock

A keverék nagyon könnyen elkészíthető: fogj egy teáskanál csiliport, ezt öntsd fel egy liter vízzel, majd adj hozzá pár csepp folyékony szappant, hogy a keverék megtapadjon a leveleken. A keveréket hagyd állni egy éjszakán keresztül, hogy minél erősebb legyen, és másnap már kezdheted is a permetezést. Fontos, hogy ha levéltetű ellen akarod használni, akkor alulról is be kell fújnod a leveleket, hiszen ez a kártevő ott szeret megbújni. Kezelheted vele a konyhakertet, virágoskertet is, de a gyümölcsfák is meghálálják. A hatás pedig magáért beszél…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?