Létrehozva: 2024.04.07.

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

Gyakori probléma, hogy hiába a rendszeres öntözés, a muskátli levele sárgulni kezd. Ennek több oka is lehet, de szerencsére könnyen lehet orvosolni mindet. Mutatjuk, mit kell tenned, hogy szép maradjon a muskátli!

Gyönyörűen mutat a muskátli a teraszon, erkélyen, és hálás növény, könnyű gondozni, így ha odafigyelsz rá, kezdőként is sikerélményt adhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetnének problémák vele, főleg, ha valami hiba adódik; ilyenkor a muskátli levelei elsárgulnak, és le is hullanak idővel. A levelek több minden miatt besárgulhatnak; összegyűjtöttük az okokat, és mutatjuk azt is, mit tudsz tenni.

Vibrant,Red,And,Pink,Blooming,Geranium,Flowers,In,Decorative,Flower
A levelek sárgulása mindig valami gondot jelez. Fotó: Lapa Smile

Kevés a tápanyag

A muskátli igencsak tápanyagigényes virág, érdemes hetente egyszer tápoldatozni. Ha elfogy a virágföldből a tápanyag, besárgulhatnak a levelek, ami elsősorban a magnézium hiánya miatt fordul elő. Ez az ásványi anyag létfontosságú a fotoszintézishez. Érdemes kifejezetten muskátliknak való tápoldattal öntözni a virágokat hetente egyszer, így elkerülheted ezt a problémát.

Túl sok a víz

A rendszeres öntözés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy szép legyen a muskátlid, de ha túlzásba esel, vagyis túl sok vizet adsz neki, beindulhat a gyökérrothadás, amit a levelek sárgulása is jelez. A muskátlit minden nap öntözni kell, forró, nyári napokon akár naponta kétszer is, de nem az időpontot kell nézni, hanem, hogy hogyan áll a virágföld: ha a felső kb. 1-2 cm már kiszáradt, akkor kell meglocsolni a virágot. Ha gyökérrothadásra gyanakszol, át kell ültetni a muskátlit, és közben megvizsgálni a gyökereket. A szivacsos, sötétbarnákat vágd le, szabadítsd meg a növényt a sárga levelektől, és ültesd friss, száraz virágföldbe. Hamar magához fog térni.

Gombás betegség kapta el

Sajnos megeshet, hogy gombafertőzés üti fel a fejét a muskátlin, ilyenkor nemcsak elsárgulnak, foltosak is lesznek a levelei. Ha már elkapta a muskátli a fertőzést, a beteg növényt távolítsd el a többitől, hogy ne terjedjen át rájuk, vágd le a fertőzött részeket, és kezeld gomba elleni készítménnyel. Csak akkor tedd vissza a többi közé, ha már biztosan nem látsz rajta foltokat! A gombabetegségeket a legjobb megelőzni: rendszeresen metszd meg a muskátlikat úgy, hogy ne legyenek túl sűrűn a leveleik, hiszen a zárt, nedves környezet ideális a gombák számára. Locsoláskor pedig mindig közvetlenül a növény tövére juttasd ki a vizet, hogy ne legyenek nedvesek a levelek.

Átültetés után is előfordul

A növények átültetése az egyik legszebb feladat a kertben, de a növények számára ez óriási stresszel jár. Ilyenkor megesik, hogy a muskátli néhány alsó levele besárgul; ezeket metszd le, és várj pár napot, helyre fog jönni a növénykéd.

Napégés is lehet

Mint minden teleltetett növényt, a muskátlit is szoktatni kell a kinti körülményekhez; ha a lakásból egyből a tűző napra teszed, besárgulhatnak a levelei. Mielőtt kitennéd a végleges helyére, naponta csak néhány órára, félárnyékos helyre tedd a muskátlit, és minden nap egyre hosszabb ideig legyen kint, így hozzászokik a kinti körülményekhez.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

hirtv.hu

Politikai leszámolás történhetett Ózdon + videó

ripost.hu

Gáspár Laci üzent: Még a saját székletét is többre tartja, mint a követőjét

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta sokmilliós megbízással

origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!