OTTHONKA

Ha így ülteted a cukkinit, gyönyörű lesz a termés

Idén nehezen bontakozik ki a tavasz, de lassan itt a cukkini ideje! Bár egyáltalán nem kényes ez a növény, néhány trükk nem árt, ha van a tarsolyodban. Mutatjuk, mit kell tenned, hogy bőséges és szép termésed legyen...
  • Szerző:

A cukkini hálás növény: megfelelő gondozás mellett bőségesen ellátja egészséges termésével a családot, sőt, sokszor még télire is bőven marad belőle. Ahhoz, hogy így legyen, már a magok vetésénél oda kell figyelned. Ezzel a néhány trükkel hatalmas hozama lesz a cukkini bokraidnak!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A cukkini a tökfélék családjába tartozik, így hasonlóan az uborkához és a tökökhöz, rengeteg tápanyagot igényel. Ültetése, termesztése hasonló az uborkáéhoz, viszont a cukkini sokkal ellenállóbb és strapabíróbb. Termése a konyhában igencsak sokféleképpen felhasználható: töltheted, készíthetsz belőle levest, lecsót, sőt, még sütemények alapanyagaként is megállja a helyét. Nem csoda, hogy sokan imádják ezt a csodanövényt. Bár szabadföldbe még korai lenne elvetni a magot, a palántanevelésnek most van itt az ideje: legkésőbb április közepéig pohárba kell kerüljenek a cukkinimagok. Hatalmas előnye a palántázásnak a szabadföldi vetéssel szemben, hogy így korábban lesz termésed; hiszen a helyben vetett magról kelt cukkinibokor tenyészideje lerövidül, és jóval később is terem.

Fotó: Pixbay.com

A palántákat meleg, napos helyen neveld; a magokat március végén, április elején vesd el palántafölddel vagy komposztfölddel megtöltött poharakba. A magokat 2-3 centi mélyen vesd el, és csírázás alatt tartsd nedvesen a földjüket. A cukkini hamar kikel, és hatalmas leveleket növeszt már palánta korában is. 2-3 lombleveles állapotában megkezdheted az edzését: vagyis rendszeresen vidd ki őket poharastul a teraszra, kertbe, hogy a kiültetésnél ne kapjanak sokkot a növénykéid.

Fotó: Pixabay.com

A konyhakerben gondosan válaszd meg a cukkini helyét: ez a növény ugyanis hatalmas, 1-2 négyzetméteres területet igényel. Meleg, napfényes helyre kerüljön; kiültetés előtt pedig készítsd elő alaposan a földet. Lazítsd fel a talajt, és dolgozz az ültetőgödörbe szerves trágyát is. A palántákat 80-100 centiméteres tőtávolságra ültesd egymástól, és folyamatosan öntözd őket; ez a vízigényes tökféle ugyanis így hoz igazán bőséges termést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?