OTTHONKA

Ezért lesz keserű az uborkád, erre érdemes figyelni

Ez a növény igencsak kényes; nem mindegy, hogyan gondozod! Nagy az öröm, amikor megjelenik az újabb és újabb termés; de annál nagyobb a csalódás, ha keserű az uborka. Mutatjuk, mit tehetsz ellene!
címkék:
  • Szerző:

Ha keserű az uborka, akkor sokszor az egész termés oda; vannak olyan menthetetlen helyzetek, amikor nem csupán a két végén, hanem teljes hosszában megkeseredik. Bár a legtöbb, boltban kapható vetőmag keseredésmentes, vannak olyan hatások, amik miatt mégis megkeseredik az uborka. Mutatjuk, mik ezek, és azt is, hogyan tudod megvédeni a termésedet!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Az uborka keseredését az okozza, hogy felszaporodik a növényben a cucurbitacin nevű anyag. Ez a vegyület minden, vadon élő tökfélében megtalálható, és azért termelik a növények, hogy az állatok ne rágják le idő előtt a termést, és a rovarok se támadják meg őket. Az uborka nemesítése során a keseredést sikerült kiküszöbölni, de vannak esetek, amikor mégis megjelenhet.

Fotó: Pixabay.com

Leggyakrabban a hőstressz miatt keserű az uborka: ami azt jelenti, hogy a túlságosan nagy forróságban a növényben felszaporodik a nem kívánt anyag. Az se jobb helyzet, amikor a forró időszakokat lehűlések váltogatják, ekkor szintén keserű lehet a termés. A másik gyakori ok nem más, mint a nem megfelelő öntözés.

Fotó: Pixabay.com

Azt minden kertbarát tudja, hogy az uborka igényli a sok vizet; ám nem mindegy, milyen elosztásban kapja meg. Ha nagy a szárazság, és a növény néha-néha kap egy bőséges öntözést, akkor nagy az esélye, hogy keserű lesz a termés. Érdemes egyenletesen és rendszeresen biztosítani a növényeknek a vízellátást. Nyáron mindössze ezzel tudsz védekezni a keseredés ellen; valójában tavasszal teheted a legtöbbet. Például, amikor kiválasztod a vetőmagot, figyelj oda, hogy megbízható helyről származzon, és keseredésmentes legyen. Ha teheted, széltől védett helyre ültesd, és palántázáskor gondoskodj a talajtakarásról arra az esetre, ha beüt egy hirtelen lehűlés.

címkék:
És ezeket olvastad már?