OTTHONKA

Palántáid gyilkosa nem a vakond: ez a kártevő végez tömeges pusztítást

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a gondosan ápolt kiskertet feltúrják ezek a szörnyetegek, és kiforgatják, megrágják a gondosan nevelgetett palántákat. Szerencsére van ellenük hatásos módszer, mutatjuk!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Májusban kezdenek megindulni a növények a kertekben, már lehet gyönyörködni a virágokban és a zöldségekben. Csakhogy ilyenkor jelenik meg a kertészek ősellensége is, a lótücsök, vagy közismert nevén lótetű. Ez a hatalmasra növő rovar nem csak hátborzongató külseje miatt nem kívánt vendég a kiskertekben, hanem azért sem, mert hatalmas pusztítást végez. Mutatjuk, hogyan tudod távol tartani a növénykéidtől ezt a bestiát!

1. Ismerd meg az ellenséget!

A lótetű elég sajátos nyomokat hagy a kiskertben: rosszabb esetben elfonnyadt, kidőlt palánták és virágok szegélyezik az útját, jobb esetben csak a lyukak és a járatok látszanak a sorok között.

Nem csak tavasszal, hanem egész évben pusztít: ahogy kialakítja a járatait, átrágja a növények gyökereit, és kitúrja a palántákat. Júniusban láthatók leginkább a felszínen: ilyenkor ugyanis párosodnak, majd a nőstények fészket raknak a földbe, ahova hamarosan lerakják a tojásaikat. A leghatékonyabban a tojásrakás előtt lehet védekezni ellenük.

 

2. Előzd meg az inváziót!

Ennek egyik módszere a tavaszi talajfertőtlenítés, vegyszerrel: minden kártevő rovart elpusztít a kiskertben, és bármelyik gazdaboltban beszerezhető. Sokan azonban nem akarják vegyszerrel kezelni a konyhakertjüket, ezért más módszereket vetnek be. Például igyekeznek távol tartani a lótetűt. Mivel a lótücsök a körömvirág és a krizantém szagát kifejezetten utálja, ezért ha vetsz az ágyások elejére, illetve a sorok közé ezekből a virágokból, a rettegett rovarok inkább elkerülik a veteményest.

További hatékony módszerekért LAPOZZ!


Egy másik elterjedt módszer a palánták körbebástyázása: joghurtos pohárral, vagy PET palackból kivágott darabbal is megvédheted a növénykét. A műanyagot a palánta köré kell helyezni, úgy, hogy ne legyen alja; és egyszerűen a földbe kell nyomni. A lótetű ki fogja kerülni a barikádot, és később, amikor már megerősödött a növény, kiveheted a műanyagot a földből.

 

3. Vedd fel a harcot, ha már befészkelték magukat

Vegyszeres megoldás akkor is létezik, ha már kiültetted a palántákat, és nem tudsz talajt fertőtleníteni: lótetű elleni csalit lehet kapni, amit a járatokba kell helyezni, és csak ezekre a rovarokra káros. Ha nem szeretnél vegyszert, bioszereket is bevethetsz, például parazitákat, gombákat, amik a lótetűt támadják. Ezeket is könnyű beszerezni, de elég borsos áruk van. Nem véletlen, hogy sokan inkább maguk intézik a lótücskök sorsát a kertben...

Na de hogyan? Kíváncsi vagy? LAPOZZ!


4. Vess be ellenük házi praktikákat

A legtöbb ilyen módszerben így vagy úgy érintkezni kell a rovarokkal, vagyis meg kell fogni őket. Ehhez pedig ki kell tessékelni az élősködőket a járatokból. Népszerű módszer a mosogatószeres vízzel kiöntés, néhány perc múlva feljönnek a felszínre, és össze is lehet fogdosni őket. Van, aki a szappanos vízre esküszik, mások a szódabikarbónára, és van, aki olajat önt a lyukakba. A lótetű nem szereti a nikotint, ezért sokan dohánylével védekeznek ellene, de ez veszélyes módszer, ugyanis erősen mérgező, nem csupán más rovarokra, de melegvérű állatokra és az emberre is ártalmas lehet.

A legbiztosabb módszerre talán nem gondoltál, de mi megmutatjuk ezt is, LAPOZZ!


5. Csapdába is csalhatod őket

A legnépszerűbb és leghatékonyabb módszer a befőttesüvegből készített csapda: a járatoknál áss le egy befőttes üveget a földbe úgy, hogy a szája a talajjal egy síkban legyen – bele fognak potyogni a lótücskök. Ha van valaki a családban, aki szokott horgászni, örülni fog nekik; harcsára ugyanis nagyon jó csali…

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?